Кадрите и рекламата остават основните проблеми на българския туризъм

Снимка: БГНЕС архив

Кадрите и рекламата остават основните проблеми на българския туризъм | StandartNews.com

Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, заяви днес пред БНР, че българският туризъм има два ключови проблема - кадрите и рекламата. Тя смята, че е трябвало още преди 10-15 години да се заложат мерки за подготовка на кадри. "Мерките с Украйна и Молдова са твърде палиативни и не решават въпроса", смята Карастоянова.

Тя коментира и предложения за промени в Закона за туризма: "Има много ясен модел, по който се правят промените в Закона за туризма. Предлагат се от министерството, допълват се от организациите в Националния съвет по туризъм, прави се и публично обсъждане. Само предложенията с консенсус или поне значителна подкрепа влизат в МС или НС. Не всички предложения стигат до реализация."

Карастоянова подчерта, че "постоянният ръст на туристи в България се запазва. Има устойчив ръст както в летните, така и в зимните курорти. Зимният продукт като цяло е по-скъп заради целия сбор от услуги, а също и поради факта, че сезоните, поради много причини се скъсяват. Това прави по-големи инвестициите от страна на частния сектор. Съоръженията за изкуствен сняг са развити и функциониращи, но има и необходимост от търсене на алтернативни предложения при невъзможност да се карат ски. Необходимостта от нова инфраструктура, влекове и писти е повече от неотменима. Всички измислени в туристическия бизнес възможности за приятни преживявания се предлагат и от нашите туроператори и хотели. Има две предпоставки - развита инфраструктура и достъпност на самите курорти - лифтове, влекове, писти."

На въпрос защо много българи предпочитат съседни страни, Карастоянова отговори, че туризмът е динамична индустрия и привличането на чужди туристи е естествена част от нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай