Изложбата в Лувъра обърна погледа на света към България и Казанлък

Изложбата в Лувъра обърна погледа на света към България и Казанлък | StandartNews.com

В продължение на 3 месеца за Долината на тракийските царе и за Казанлък ще се говори в „Лувъра". Защото в центъра на изложбата „Епопея на тракийските царе. Археологически открития в България" стоят откритите в могилата Голяма Косматка - бронзова глава на Севт III, златният венец и всички онези ювелирно изработени съкровища по времето на Одриското царство със столица Севтополис. Това заяви днес на специална пресконференция кметът на община Казанлък Галина Стоянова, която бе на отриването на изложбата с представителна група от Града на розите.

В нея бяха и две обикновени казанлъчанки - Иванка Демирева и Магдалена Стефанова, които изтеглиха късмета в анкетата на община Казанлък да пътуват до Париж. Двете щастливки благодариха на общината за редкия шанс и споделиха, че наистина са се почувствали като посланици на Казанлък в културната столица на Европа. Според изчисленията, 4 млн. посетители ще видят тракийските съкровища, открити по българските земи, изложени днес в зала „Ришельо" на световноизвестния музей. Всички тези хора са потенциални туристи в Казанлък и Долината на розите и тракийските царе, както по време на Празника на розата, на Празниците в долината на тракийските царе и през цялата година, добави Стоянова.

На паметна вечер в българското посолството във френската столица в навечерието на откриването на самата изложба в Лувър пък е бил представен самият Казанлък. Частица от неговите забележителности са били показани в документален филм за Долината на розите и тракийските царе. Гостите са аплодирали сърдечно и фолклорния танцов ансамбъл „Зора", съставен изцяло от нашенци, които живеят в Париж. Всеки един от многобройните гости е получил в края на тази вълнуваща вечер като дар от България красиво извезана торбичка с розов цвят и рекламни материали на община Казанлък. Едно наистина вълнуващо събитие на Казанлък в сърцето на Париж, което създаде много нови контакти и приятелства, каза кметът Стоянова.

От работната среща на от общинската делегация с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова пък са излезли две прекрасни новини за града. Празникът на розата в Казанлък да се включи в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, е предложила шефката на световната културна организация. Според кметът Галина Стоянова има възможност това да стане до края на тази година. Ирина Бокова е уверила още, че включването на Долината на тракийските царе в списъка на световното културно-историческо наследство в обозримо бъдеще е напълно реално. Община Казанлък вече е подготвила необходимите документи и процедурата е в ход, увери Стоянова. В момента върху документацията работел доц. Георги Нехризов от НАИМ при БАН. Очаква се специалисти на ЮНЕСКО лично да посетят Долната на тракийските царе за експертно становище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай