08:25 ч.

12.10.17

2 мин.

0

1

0

Хотелите с над 8% по-високи приходи

от Стефан Кючуков |

Хотелите с над 8% по-високи приходи

Приходите на хотелите от нощувки през август са 323,7 млн. лв., което е увеличение с 8,3% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от НСИ. Основната причина за този добър ръст в туристическия бранш са чужденците. През август приходите на хотелите и мотелите от чужденци нарастват с 9,3%, докато приходите им от българи се увеличават само с 4%. Явно доходите на много българи растат с по-бавни темпове и те не могат да харчат много пари за почивка, а по-заможните все по-често избират да прекарат отпуската си в чужбина.


Броят на пренощувалите лица в хотели, мотели и хижи в страната през август се увеличава с 6,3% на годишна база и достига 1,256 млн., сочат данните на НСИ. Като е регистрирано увеличение със 7,5% при броя на чужденците и с 4,6% на българите. Сънародниците ни, които са посетили хотел или хижа август, са 493,8 хил. като са отседнали средно за по 3,3 нощувки, което е просто един дълъг уикенд. Чужденците, пренощували в места за настаняване в страната, са били 762,8 хил., като 63% тях са отседнали в хотели с 4 и 5 звезди и са останали средно за 5,7 нощувки.
Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през август, е 5,946 млн., или с 1,9% повече от същия месец на миналата година. Това е доста по-малък ръст от увеличението на приходите на хотелите. Явно цените на нощувките са се повишили, като се има предвид, че най-голямо увеличение на броя на нощувките (с 3,8%) се наблюдава в местата за настаняване с 1 и 2 звезди.


Общата заетост на леглата хотелите през август е 62,3%, като пада с 0,1% на годишна база. Най-висока е заетостта в хотелите с 4 и 5 звезди - 76,4%, следвани от местата за настаняване с 3 звезди - 61,2%, и с 1 и 2 звезди - 43%.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:50 · 14.10.2017
Добре че е имало проверки на даначните , иначе само бедни туристи щяха да са в България които спат на полето, и доходите щяха да са 50% по малко
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент