Хотелиерите в Слънчев бряг се вдигат на бунт с блокада

Хотелиерите в Слънчев бряг се вдигат на бунт с блокада | StandartNews.com

Искат министерство на туризма и туристическа полиция

Бургас. Стотици хотелиери от Слънчев бряг се вдигат на бунт и се готвят да окупират курорта.

Протестиращите ще излязат точно в 11 часа на 17 септември, когато свършва пикът на летния сезон.

Решението за протестните действия бе взето в сряда на извънредно общо събрание на Съюза на собствениците. Чрез подготвяните протести хотелиерите се надяват да си извоюват самостоятелно министерство на туризма, за което говорят от години. Те са убедени, че ако бъде създадено отделно ведомство, проблемите в туристическия бранш ще бъдат решени веднъж завинаги. Частните собственици в Слънчев бряг излязоха с 6 конкретни искания, които ще изпратят до бъдещото служебно правителство.

Освен самостоятелно министерство на туризма, хотелиерите настояват да бъде създадено и звено "Туристическа полиция" към МВР, което да поеме охраната на морските курорти.

Друг приоритет за хотелиерите е да се реши проблемът със статута на курортните селища и те да бъдат обособени като национални курорти и като самостоятелна административна структура и управление. За преразглеждане на визовата политика на страната и изграждане на четирилентов път от бургаското летище до Слънчев бряг настояват още от Съюза на собствениците. Другият наболял проблем, поставен на общото събрание в сряда, е свързан с дефицита на кадри в туристическия бранш. Хотелиерите призовават държавните органи да вземат спешни мерки за обучение на кадри, както и за повишаване на квалификацията им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай