Хотелиери искат да лекуват чужденци със СПА

Хотелиери искат да лекуват чужденци със СПА | StandartNews.com

Държавата подава ръка на туристическия бизнес на дискусия на "Стандарт"


Българските СПА хотели са готови да посрещнат чужденци и да им предоставят качествени услуги. Единствената пречка пред бизнеса са административни и бюрократични пречки, твърдят от Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански.

Въпреки че директива на ЕС дава възможност пациенти да се лекуват във всяка страна, нито една здравна каса не иска да дава пари за чужбина. "Всяка страна иска средствата, които отпуска здравната им каса на пациентите, да остават там, а не да изтичат в чужда държава", твърдят от сдружението. Те обаче са убедени, че България ще пробие на този пазар, защото цените й са конкурентни.

Ако в Германия едно възстановяване струва над 150 евро на човек, то в България ще излезе не повече от 50-60 евро, казват хотелиерите. В същото време обслужването е качествено, а минералната вода е с доказани лечебни свойства. Затова целта на бранша е да привлече чужденци, които да открият страната ни като евтина и качествена СПА дестинация.
За да помогне на бизнеса, в. "Стандарт" организира специална дискусия - "Да! На българската икономика. Балнео и СПА туризъм - перспективи и възможности".

Тя ще се проведе днес в парк-хотел "Кюстендил" в град Кюстендил. По време на форума ще бъде обсъдена нормативната уредба и възможностите за трансгранично сътрудничество, за да се лекуват у нас европейски граждани със средства от техните здравни каси. Ще бъде представен примерът на Кюстендил за партньорство със световноизвестния чешки балнеокурорт Карлови Вари в областта на СПА и балнеологията.

Домакин на форума ще бъде кметът на Кюстендил Петър Паунов. Участие ще вземе екоминистърът Ивелина Василева, заместник-министри, представители на здравната каса, лекари, експерти, кметове и редица бизнес организации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай