Хотелиери и инвеститори на бунт срещу прогонването на руските туристи

Хотелиери и инвеститори на бунт срещу прогонването на руските туристи  | StandartNews.com

БИСА дава рамо на протеста

Хотелиери, туроператори и инвеститори се вдигат на бунт срещу прогонването на руските туристи от България. Стотици представители на бранша излизат тази неделя на протестен автопоход край Бургас. Те настояват управляващите незабавно да прекратят антируската политика и да вземат спешни мерки да върнат руснаците в родните курорти.

Точно в 12.00 часа в неделя, автоколоната на протестиращите ще потегли по автомагистрала Тракия в посока квартал Ветрен и обратно. Демонстрацията е организирана в социалната мрежа и ще продължи до 15 часа, с демонстрация в морската градина на Бургас пред Пантеона. В масовите протести ще участва и Българската Инвестиционно Строителна Асоциация, в която членуват най-големите фирми от сферата на строителството и инвестициите.

От ръководството на БИСА обявиха, че застават твърдо срещу антируската политика, водена от отделни представители на висшата държавна администрация в България.

"От името на всички наши членове изразяваме безпокойство относно опитите за прогонване на руските туристи и инвеститори от страната ни. Твърдо подкрепяме всички колеги от туристическия бранш и категорично заставаме зад искането им да се прекрати незабавно антируската политика и всякакви кампании, които водят до отлив на руски туристи. Според последни данни, публикувани в националната преса, 66% от БВП на България се формира от приходите от летен туризъм. Това са 3 000 000 000 лв. От тях 66 на сто идват от Русия. Това значи близо 50% от БВП. Този, който не оценява това и не се старае да го запази и развие, то той е направил първите стъпки към национално предателство", заявиха от БИСА.

„Настояваме за незабавно икономическо стимулиране на туристическия сектор и сериозни визови промени с максимални облекчения за руските туристи, които да важат още за украински, беларуски и казахстански граждани. Също така искаме да се предприемат спешни мерки за подобряване на инфраструктурата по българското Черноморие. Призоваваме политиците да защитят икономическите интереси на България и на българския народ, като работят категорично в посока страната ни да остане и занапред „Зона на Мира"! Настояваме за гаранция и ясна позиция от страна на управляващите, че всеки един турист, всеки закупил апартамент тук и избрал България за втора родина, няма да бъде притесняван заради етническата си принадлежност, от това на какъв език говори и каква вяра изповядва. Нека всички заедно покажем, че България е приятелска държава, в която всеки е добре дошъл", коментира Главният секретар на БИСА Боряна Димитрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай