Хотели крият нощувки, за да не плащат туристически данък

Хотели крият нощувки, за да не плащат туристически данък | StandartNews.com

Хотели крият нощувки, за да не плащат туристически данък. Някои не декларират в едномесечния срок гостите си, за да минат метър с налога дори и за един месец.

През миналата година, а и сега проверките са хванали нарушители, които са най-концентрирани в района на Варненския свободен университет-вили и семейни хотели, както и къщи за гости. Но сред тези, които правят врътки и искат да ударят поне един месец гратис, има и четиризвездни и петзведни хотели. Засечените нарушения са основание да се прекрати категоризацията на обектите, посочи шефът на дирекция „Местни данъци и такси" в община Варна Николай Бонев.

От началото на година има малка събираемост на туристическия данък -200000 лева, но сезонът тепърва тръгва. По план в местната хазна трябва да влязат 4.3 млн. лева, колкото и през миналата година. Налогът за хотелите 1 и 2 звезди във Варна е 50 ст за нощувка, на 3 звезди-60 ст, на 4 звезди-90 ст, а 5 звезди-1.40 лева.

Община Варна е участвала в 18 международни и вътрешни изложения-в Германия, Русия и за първи път с щанд в Париж, посочи шефката на общинската дирекция „Туризъм" Соня Георгиева. Морската столица ще посрещне другия месец руски журналисти, които да рекламират региона в местните медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай