Хърватия си прави реклама на 17 езика

Хърватия си прави реклама на 17 езика | StandartNews.com

Загреб с ударна кампания в нета, осребрява природата и културата си

За да се прецени дали една стратегия е успешна, то тя трябва поне да се прилага. Ако към нея се подходи формално, то не би било редно да се очакват каквито и да е резултати. С отношението си към туризма Хърватия е абсолютното доказателство, че всички усилия се възнаграждават в един момент. И докато по Българското Черноморие и в планините чупят пръсти заради кратките сезони, то хърватските им колеги дават мило и драго да развиват целогодишен туризъм. В Хърватия не правят чудеса, а просто поставят цел, като за реализацията й правят необходимите стъпки. В Западната част на Балканите вероятно са проумели по-бързо, че по-добре плодове да се берат през цялата година, отколкото само в края на сезона.


Кодът в Хърватия е "365". Докато туристите непрестанно са в търсене на слънце и новости през ваканциите и уикендите си, властта в Загреб реши да лансира проект, имащ за цел да посреща туристи през четирите сезона. "Посланието е просто. Хората трябва да са наясно, че могат да дойдат в нашата страна през цялата година. Има отворени хотели, а и освен това има и какво да се прави", обяснява в кратце министърът на туризма Дарко Лоренцин.
От няколко години Хърватия успя да се наложи като дестинация, която не може да се заобиколи. Благодарение на

плажовете, островите, крепостите

бившата югославска република успя да си създаде солидна международна репутация. Най-предпочитаният сезон за туризъм е лятото, но поне засега. За да промени предпочитанията на туристите или по-скоро за да покаже, че лятото не е единственият сезон за пълноценен отдих, Хърватия прибягна към интернет, като пусна сайт.
Отскоро на www.croatie365.eu те посрещат с предложения за емоции от януари до декември. Сайтът е с версии на 17 езика, сред които и японски. Информацията е практическа, събрана е в 6 рубрики. В една от тях са включени подробностите за всички видове транспорт в страната, необходимите изисквания и информация за летища, пристанища, гари и цени. За възможностите за нощувки е посветен друг раздел, който дава информация за хотели, къмпинги, хостели, апартаменти под наем и конгресни центрове. Различните профили туристи могат да се припознаят в няколкото категории

"активна ваканция", "култура", "здраве"

"бизнес пътувания", "колоездене" и "вино и гастрономия". Регионите и островите са групирани в рубриката на дестинациите. За културното и историческото наследство и природата също може да се прочете.
Така от 1-часово сърфиране в сайта става ясно, че в Хърватия може да не се скучае 12 месеца в годината.
През 70-те години на миналия век, по времето на Югославия, характерен за страната е масовият туризъм. Хърватия обаче отдавна е скъсала с този модел, като обръща особено внимание на съотношението "качество - цена" и залага на устойчивото развитие на качествения туризъм.

Научихме си уроците

и си взехме поука от миналото, като разбрахме, че природата е основният ни капитал и съответно - трябва да я пазим", смята министър Лоренцин.
Освен с плажовете Хърватия е известна и със зимните си курорти. Любителите на "белите" спортове могат да карат ски в района Риека, курорта Платак и природния парк Медведница, близо до Загреб. Синята пещера на остров Бишево и Пещерата на дракона на остров Брач пък очакват любителите на силните усещания. Чарът на Загреб може да се усети през цялата година, като разходките по павираните улици на стария град се помнят дълго, а Свети Марк се запечатва в съзнанието. Средиземноморският климат и близостта и с други държави са сред предимствата на Хърватия. Старите градове на Дубровник, Сплит и Шибеник пък са в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

11 млн. чужденци харчат по Адриатика

През 2013 г. в Хърватия са регистрирани 12,4 млн. туристи, което е рекорд за най-младата страна членка на Евросъюза, а приходите от сектора са на път да достигнат нивото си от преди кризата, обяви Министерството на туризма. Според данните на ведомството, чуждестранните гости са надвишили почти 3 пъти местното население от 4,2 млн. души. От регистрираните туристи 11,2 млн. са били от чужбина, като мнозинство са германците, следвани от словенците и австрийците. Повечето чужденци са избрали за почивка Адриатическото крайбрежие. Общото увеличение на туристите, в сравнение с 2012 г., е скочило с 5,5 на сто, а нощувките са се увеличили на с 4,1%, за да достигнат 72,1 млн. Министерството на туризма се поздрави и с голям ръст на приходите през 2013 г. Само за първите 9 месеца от годината приходите са 6,59 млрд., което е с 4,7% повече за същия период през 2012 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай