Гробницата на Севт III пропадна, затвориха я временно

Гробницата на Севт III пропадна, затвориха я временно | StandartNews.com

Прочутата гробница на Севт III в Долината на тракийските царе, от която са куп аретфакти за изложбата на тракийските съкровища в Лувъра, е затворена за посетители от началото на седмицата поради пропадане на земни маси във вътрешността. В дългия близо 20 метра коридор от входа до гробните камери са се свлекли няколко кубика пръст, които след това са били изгребани.

„Срутването е тръгнало от стар изкоп отгоре над могилата Голямата Косматка, в която е гробницата", поясни шефът от историческия музей „Искра" в Казанлък Момчил Маринов. Ерозията е била предизвикана най-вероятно от снеговете и дъждовете. Според него няма опасност от пропадане и затрупване на уникалната гробница, но разрушеният участък трябва спешно да се укрепи.

Всеки момент се очаквали специалисти от културното министерството и Националния инстиут за паметниците на културата, които ще огледат срутването, за до оценят щетите и предпишат мерки за аварийно възстановителни работи на най-атрактивния обект в Долината на тракийските царе.

Гробницата на тракийския владетел Севт III е открита от екипа на покойния д-р Георги Китов през есента на 2004 г. Още в преддверието археолозите попадат на изящна бронзова глава на воин, който по-късно ще бъде идентифициран като самия вожд на одрисите Севт III. В самите гробни камери в дъното пък са намерени куп златни украшения - венец от дъбови листа, киликс (чаша за вино), пиксидата във форма на мида, позлатен шлем и др. По-голямата част от тези експонати вече пътуват за Париж ще бъдат изложени в Лувъра на изложбата на тракийските съкровища, открити по нашите земи.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай