Газим в злато!

Газим в злато! | StandartNews.com

Традиционни български празници, велики открития, красиви крепости и вили ще се състезават в националната кампания "Чудесата на България" на в. "Стандарт" тази година. Кои обекти ще станат част от надпреварата? Предложенията са много. Сред тях са неповторимият празник на розата в Казанлък и уникалният комплекс от паметници на тракийската цивилизация.

Канят Бокова за празника на розата в Казанлък

След прочутата Казанлъшка гробница скоро и празникът на розата може бъде включен в списъка на световната съкровищница на ЮНЕСКО. Застъпник на тази идея е генералният директор на световната културна организация Ирина Бокова. Тя е получила и специална покана да присъства на тазгодишния празник на розата през юни, за да се потопи на живо в неговата атмосфера. "Нашият празник, който тази година навършва 112 години, няма аналог в света, неговите корени като традиция на един древен поминък - розопроизводството, са още от времето на траките, III-IV в. пр. н.е.", казва с гордост кметицата на Казанлък Галина Стоянова. Тя припомня един многозначителен ескиз в изящната стенопис на прочутата Тракийска гробница в Казанлък - съпругата на тракийския вожд държи в ръката си мускалче с розово масло. Според редица изследователи нашите предци, освен заради неповторимия аромат, са използвали скъпоценния розов еликсир и розовата вода и като лекарствен продукт. По-късно с тях лекуват раните си и римските легиони, които нахлуват в земята на траките. Прелюдия към самия празник винаги е изборът на Царица Роза. Самият финал пък е

бляскав шоуспектакъл

на младостта, красотата и таланта. Коронясват новата Царица Роза обикновено на централния площад пред очите на целия град. И оттук нататък цяла година тя е чаровният посланик на Казанлък по света. Традиционната награда от японския посланик, върл фен на празника, например е билетът за едноседмичен престой до Страната на изгряващото слънце. Кулминацията на празника на розата неизменно е първата неделя на юни, това е и официалният празник на Казанлък. Тогава градът нараства буквално два пъти, за радост на туроператорите, хотелиерите, ресторантьорите. Ритуалите розобер и розоварене, които домакините демонстрират на своите гости от цял свят, са същите като преди век. Най-любопитните също могат да влязат в розовите градини и да усетят отблизо аромата и бодлите на розата. Да видят с очите си как се получават розовата вода и скъпоценното розово масло. Да се почерпят с гюлова ракия или розово сладко. В пъстрото карнавално шествие на финала, което повеждат Царица Роза и нейните подгласнички, участва буквално целият град. От децата в забавачките до учениците и хората от третата възраст. Всички, които съхраняват древните традиции и ще пренесат във времето своя обичан празник на розата.

От централата на ЮНЕСКО дойде и още една радостна новина за България и за Казанлък. Включването на целия комплекс в Долината на тракийските царе под егидата на ЮНЕСКО в обозримо бъдеще е напълно реално, е уверил главният секретар на световната културна организация Ирина Бокова. Уникалният комплекс от паметници на тракийската цивилизация край Казанлък според нея има шанса да влезе в индикативния списък на ЮНЕСКО още в началото на идната година. "Тази висока оценка на г-жа Бокова истински ни зарадва и определено ще ускори работата по дългата процедура", каза кметът на Казанлък Галина Стоянова. В момента екип под ръководството на проф. Георги Нихризов довършвал допълнителната обосновка защо Долината на царете трябва да бъде защитен обект на световното културно наследство. Кметицата се надява през септември целият комплект от документи за включването на комплекса под егидата на ЮНЕСКО да бъдат внесени в централата на световната организация в Париж. Безспорно най-доволен от това световно признание би бил кръстникът на Долината на тракийските владетели - покойният археолог и учен д-р Георги Китов, който превърна проучванията на селищните могили в Казанлъшко в смисъл на своя живот. Според него в Казанлъшката котловина в един много малък периметър се намират над 1500 надгробни могили. Подобно на египетската Долина на фараоните, тук са били погребвани

знатни тракийски царе

и важни представители на тракийската аристокрация.
Големите археологически открития д-р Китов прави в продължение на 10-15 г. - от 1992 г. до 2006 г., със своята експедиция ТЕМП. Археолозите разкриват и проучват над 200 тракийски могили. Сред разкритите паметници на тракийската култура се открояват над 15 уникални гробници, запазени в различна степен, 3 зидани гроба и множество богати погребения. "Буквално газим в злато...", възкликнал покойният д-р Георги Китов при откриването на гробницата в могилата Голямата Косматка на 21 септември 2004 година. Оказва се, че археолозите са имали редкия шанс да попаднат на изцяло запазено погребение на самия владетел на Одриското царство Севт III. "Бронзовата глава е толкова съвършена, лицето изразява толкова много мъдрост, че е по-хубава дори от "Мислителя" на Роден", казваше възторжен приживе самият д-р Китов. В гробницата са открити общо над 70 находки - около 20 златни, сребърни и бронзови предмети, дарове за владетеля. Както е известно, два от шедьоврите - бронзовата глава и царският златен венец с дъбови листа, са акцент в българската изложба "Епопея на тракийските царе" в парижкия Лувър. "Невероятно е усещането да стоиш в средата на зала Ришельо сред многобройните посетители и да виждаш как всички очи са вперени в тези два уникални експоната на тракийската цивилизация", каза кметицата на Казанлък Галина Стоянова, която бе сред щастливите свидетели на този български триумф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай