Гърци с автобуси на пазар в Петрич и Сандански

Гърци с автобуси на пазар в Петрич и Сандански | StandartNews.com

Наплив на гърци отчитат в последните няколко седмици търговците в Петрич и Сандански. В пазарните дни в двата южни града пристигат автобуси и автомобили от южната ни съседка. Туроператори на юг от границата организират с голям успех екскурзии, най-вече за пенсионери, до България. Целта на туристите е да направят обиколка на магазините в двата града. В момента най-много купуват наши зеленчуци, защото са поне 2 пъти по-евтини от тези в южната ни съседка.

„Възрастните гърци пак вземат поне 400 евро пенсия, въпреки че им ги орязаха заради кризата. Затова идват тук да купуват по-евтино. Най-голям е напливът в пазарните дни сряда и събота, кръстили сме двата дни „европейски шопинг", че тогава се пазарува само с евро от страна на гърците", твърдят петрички търговци. Комшиите ползват за помощници в голямото пазаруване свои сънародници, които от години живеят в града ни. Те ги водят в най-евтините търговски обекти. По същия начин си правят и зъбите – разучават къде е най-евтино и ползват услугите на съответния стоматолог.

Напоследък гръцки граждани проявяват интерес и към по-евтини жилища у нас. Това твърдят собственици на агенции за недвижими имоти в Пиринския край. Причината за това е в по-ниските цени на апартаментите почти навсякъде в региона. „Макар да не е оборотът както преди 5-6 години, не можем да се оплачем. Истината е, че основно разчитаме на гръцките клиенти. Но те вече харчат много по-малко, пазарят се, правят си сметката", казва Стоян Кадийски, който има бутик за дрехи на централната улица в курорта Сандански.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай