Форум за туризма в Кюстендил

Форум за туризма в Кюстендил | StandartNews.com

Местните власти и бизнесът обсъждат развитието на сектора

Днес в Кюстендил започна тридневна среща, организирана от Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти /АБТТА/, с подкрепата от община Кюстендил. Във форума участват и представители на академичните среди, обучаващи студенти в специалност „туризъм" - Софийският университет и Лесотехническият университет София. Ирина Найденова – заместник председател на АБТТА, разказа за опита на Асоциацията в подпомагането на общините чрез създаването на връзки между бизнеса и местната власт под надслов „Сътрудничеството между обществения и частния сектор – платформа за устойчиво туристическо развитие". Така туроператорите и местната власт да могат да провеждат периодични срещи и да обсъждат проблемите в сектора.
Даниела Стоева говори за новото начинение на АБТТА - провеждането за втора година на национален конкурс "Община с най добра маркетингова политика 2018". В него всички ще са победители – тези, които получат наградите и другите, които са получили най-добрите практически съвети в резултат на дискусиите тук. По този начин Асоциацията съветва и подсказва на общините какви са техните реални възможности и потенциал. Общините са разделени на категории - малки, средни и големи, според легловата база във всяка от тях.
На форума в Кюстендил се очаква да присъстват представители на 17 общини, които работят в областта на спа и културния туризъм.
Кметът на Кюстендил Петър Паунов разказа за амбициите на общината за нарастване на броя на леглата от 15 хил. в момента до поне 25-30 хил. А това би означавало подготвен персонал. В момента в града има две гимназии, които подготвят специалисти за туризма, но има и много стари кадри, които са готови да се включат със своите познания и опит. Те са добре дошли отново в добре познатия им бранш. Кметът бе засипан от въпроси на присъстващите журналисти за особеностите на гр. Кюстендил. „Желанието ни е да развиваме туризма, да привличаме наши и чужди инвеститори – един сега ме чака в общината. И не съм съгласен с изказаното мнение, че в България ще останат само 4 града. Кюстендил ще остане да съществува и да се развива все по-успешно."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай