Евксиноград грейва за туристи през март

Евксиноград грейва за туристи през март | StandartNews.com

Управителят на "Евксиноград" Меглена Роева разкри, че в края на март правителствената резиденция отново ще отвори врати за туристи, информира kmeta.bg. Тя говори по време на ритуалното зарязване на лозята на едноименната изба.

Посещенията на туристи в елитната база на властта бяха прекъснати за повече от 2 години заради ремонт на стойност 9,8 млн. лв., финансиран по ОП „Регионално развитие". Официално той приключи преди Коледа, но все още се очакват новите мебели за двореца на Александър Батенберг и Фердинанд. Поръчката само за тях е на стойност 80 000 лв. и включва луксозни канапета, фотьойли, столове, махагонова билярдна маса, ъглова умивална маса и ­цветарник.

"Надявам се най-­високата цена за туристически посещения да е 15 лв", заяви Роева и допълни, че отстъпки, както и преди ремонта, ще се правят за ученици, пенсионери и организирани групи.

В реставрирания дворец, където е монтиран панорамен асансьор за хора с увреждания, ще могат да се разгледат княжеската спалня с будоар и баня, огледалният салон за срещи, работният кабинет, музикалният салон, спалнята на принц Кирил. Информация за дворцовия живот ще дава и музейната сбирка на третия етаж с експонирани вещи на царската фамилия. Обиколките ще включват и посещения на щала – бившата конюшня, парка с лилиите и розариума пред двореца и няколко оранжерии – френска, холандска, висока и ниска палмова. За първи път маршрутът ще преминава и през античната и средновековна крепост "Кастрици", която местните археолози разработват от години. Тъй като попада в чертите на правителствената резиденция, охранявана преди от УБО, а сега от НСО, тя е запазена от посегателства на иманяри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай