Еколози с подписка срещу къмпинг на Карадере

Еколози с подписка срещу къмпинг на Карадере | StandartNews.com

Връчват я на 1 септември на кабинета, жителите на Бяла чакат богати туристи

Любители на дивата природа стягат подписка срещу застрояване на Карадере. "Проектът на новия инвеститор е за луксозен къмпинг с електроподаване, вода, инфраструктура", каза кметът на Бяла Анастас Трендафилов. Но още няма искане за строително разрешение.

От Гражданска инициатива "Да спасим Карадере" очакват да съберат 5000 подписа и на 1 септември да ги връчат на служебния кабинет. Подписката активно се събира и на "Беглика фест" в Родопите от 21 до 24 август, съобщи за "Стандарт" Виктор Хари от Инициативния комитет. Групата във Фейсбук "Да спасим Карадере" вече наброява близо 4000 фенове. 70% от включилите се в подписката са млади хора, обясни Виктор Хари. Гражданската инициатива е за запазване на последния див плаж на България в настоящия му незастроен вид. Иначе целият ни бряг от Румъния до Турция ще стане бетон, категорични са природозащитниците.

Луксозни къмпинги и комплекси, богати туристи и работни места очакват обаче жителите на Бяла от инвестиционния проект за построяване на курорт в местността Карадере. Местната инициатива излезе с контрапротести срещу националната кампания против застрояването на плажа още тази пролет. Недоволните от одобрението на проекта от Гражданска инициатива "Да спасим Карадере" предупредиха хората в Бяла, че бъдещият комплекс вероятно ще бъде от затворен тип, приходите от туризма няма да стигат до тях, а за работните места ще се конкурират с кандидати от цялата страна, които знаят чужди езици. "Нека хората в Бяла да си дадат сметка, че ако допуснат това, което стана на другото Черноморие, ще си останат с табелките "Давам квартири", предупреди и актьорът Филип Аврамов.

Искаме ред - това място е перлата на Черноморието. Плажът е заринат с боклуци, спринцовки. Питайте вечер като запалят огньове, откъде са дървата - изсякоха хубава гора, каза общинският съветник д-р Ростислав Минков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай