Днес Сан Стефано е оазис в лудницата на Истанбул

Днес Сан Стефано е оазис в лудницата на Истанбул  | StandartNews.com

В крайбрежния кв. "Йешилкьой" нищо не напомня за паметния 3 март 1878 г.

В "Йешилкьой", както се нарича днес Сан Стефано, нищо не напомня, че тук на 3 март 1878 г. с подписания договор в красивата къща на семейство Симеоноглу се поставя началото на края на Османската империя. След последната балканска война местните власти си отмъщават на руската общност в Сан Стефано, като събарят църквата им. Руините й и днес се виждат, преди да се влезе в тесните улици на старата част в някогашното рибарско селище. "Йешилкьой" на турски означава "зелено село", а така

днес се наричат още около 90 населени места

в южната ни съседка. Името си днешният истанбулски квартал носи от 1924 г. На неговата територия се намира и международното летище на Истанбул, което в началото се е наричало "Йешилкьой". В впоследствие е получило името на основателя на Турската република Мустафа Кемал Ататюрк. "Намира се на няколко километра от летището, като разстоянието с такси се взема за минути. Кварталът е предпочитано място за чужденци, които имат неколкочасов престой в Истанбул, но разходката там не дава истинска представа за оживения мегаполис", разказват очевидци.
"Всъщност Йешилкьой е един от добре уредените и спретнати квартали на Истанбул.

Доста е голям, с красиви блокчета и улици

с малки магазинчета и добре поддържани сгради", уточнява Иво, който е бил неотдавна в някогашно Сан Стефано. "На европейския бряг на Истанбул чаровният кв. "Йешилкьой", намиращ се на Мраморно море, има с какво да ви плени", пише пък в западните пътеводители. "Особено приятна е разходката около пристанището, а в центъра окото може да се наслади на невероятни традиционни дървени къщи, които създават настроение със своите цветни фасади", добавят гидовете, опитвайки се да пресъздадат атмосферата на лъскавия квартал. В него днес живеят предимно кореняци от Истанбул, наследници на старата аристокрация, сред които има и арменци, както и представители на други етноси.

"Цари голямо спокойствие, макар че съвсем наблизо минава голяма магистрала. Няма го напрежението и лудницата, които царят в останалата част на града", добавя Иво.
В "Йешилкьой"

има три църкви, които са отворени за посетители

- гръцката православна "Агиос Стефанос", арменската апостолическа "Сурп Степанос" и католическата "Сан Стефано". В квартала ще бъде построена и първата арамейска църква, като теренът ще бъде осигурен от турската държава. Тя ще е първата, издигната със съдействието на правителството от 91 г. насам, откакто Турция е светска република. Новината бе съобщена през януари от турския премиер Ахмед Давутоглу, който в първия ден от новата година даде вечеря в двореца Долмабахче за лидерите на немюсюлманските общности в Турция.
В "Йешилкьой" авиолюбителите могат

да разгледат Музея на авиацията

а любителите на арменската, българската, гръцката, руската и близкоизточната кухня - да похапнат добре в ресторантчетата на пристанището. През уикенда кварталът е залят от посетители от вътрешността заради широката плажна ивица. Безспорно обаче събитието, което предизвиква най-голям интерес в "Йешилкьой", е пазарът в сряда, който има репутацията на един от интересните в Истанбул. Всяка седмица от 9 до 18.30 ч търговците предлагат голям асортимент от местни продукти - както хранителни стоки, така и платове и различни предмети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай