Чужденци с тостове като Дионис в с. Илинденци

Чужденци с тостове като Дионис в с. Илинденци | StandartNews.com

Вино на корем води наши и чужди туристи в село Илинденци. Тук производството и продажбата на вино хранят местните хора. В селището няма човек, който да не е засадил лозе и да не разчита на доходи от търговията с напитката на боговете. Над 3000 дка са лозовите масиви над селото, от които местните добиват червения еликсир. Те вече напълниха бъчвите с течен еликсир. За напитката на боговете чуждите туристи се редят на опашка. Всеки от тях иска да се сдобие с бутилка вино.

"Знаем как да посрещаме гости. Задължително черпим с безплатно вино туристите, които ни гостуват. Повечето от нас обаче продават цели бъчви и така връзват семейния бюджет", обяснява Бойко Ибришимов. Той не пропуска да се похвали, че районът от древността е известен като винарски. "Нашето вино не е по-лошо от мелнишкото. Харесва се много от гостите на селото. Това е основен източник на средства за нас", признават местните хора.

В последните години туристите идват при тях заради напитката на боговете. "Но не бива да гоним само печалбата. Трябва да сме европейци. Затова решихме да направим този жест към чужденците и нашенците - да им точим по чаша, две от нашето вино, което да не ни плащат", обяснява отец Георги Сарадинов, който също е лозар и винар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай