Чужденци плетоха шушони в Банско

Чужденци плетоха шушони в Банско | StandartNews.com

Представянето на занаятите в курорта Банско продължи с пълна сила и през изминалия уикенд. Културните вечери „Традиции и изкуство" се организират от община Банско в активния летен сезон.

Целта е да се осигурят повече атракции за гостите от страната и чужбина. Този път в Посетителския информационен център бяха показани техники за дърворезба и плетене на шушони с активното участие на бабите от Пенсионерски клуб – Банско и дърворезбаря Николай Кулин. Няколко чужденци в продължение на часове слушаха наставленията им, а накрая се престрашиха да хванат длетото и иглите. Паралелно с демонстрациите на местни занаяти и традиционни изкуства гостуват изложби на местни автори. Бе представена експозиция на дървопластика – свободни конструкции от дърво, изразяващи любовта на автора Константин Икономов към природата чрез необичайната красота на дървените пластики и необработени елементи.

На 10 и 11 юли предстоят представяния по „пресукуване" на вълна и „везане" на гоблени. Ще бъдат изложени също авторски картини живопис на художника Атанас Лилов, а в края на месец юли – изложба на свещници, изработени от естествени материали от Константин Икономов.

Гостите на Банско имат възможност да се запишат също на урок по танци и да се включат в еднодневни турове до археологически комплекс „Св. Никола" и крепостта „Ситан Кале".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай