Чужденци на гурме в 200-годишни къщи в Банско

Чужденци на гурме в 200-годишни къщи в Банско | StandartNews.com

На гости и гурме в типична банска къща в курорта Банско и съседните селища. Хотелиерите предлагат тази атракция на чужди туристи в планинския град. Целта е чужденците да се запознаят с бита и подредбата в банските домове. Някои от къщите са на повече от два века.

„Най-важното е, че нашите клиенти имат възможност да дегустират характерни за региона храни – капама, чомлек, бански старец, бански суджук, катино мезе, бъркада /б.а.-бански качамак/, костурета /б.а.-боб/ с чекане /червено цвекло/ и сланина. Приготвят им ги любезните домакини или се правят по заявка от местни майстори", споделят собственици на хотелски комплекси в Банско.

Все по-често чужди туристи посещават вековни къщи в селата Обидим и Кремен, за да опитат от вкусните бански специалитети и ястия. Интересът към новата услуга е все по-голям сред чуждите гости на курорта. Банскалии също са доволни, защото туристите си плащат за удоволствието да хапнат, да пийнат и да се веселят в техните жилища. Стопаните посрещат с усмивка чужденците, канят ги на масата. Черпят дошлите с различни местни специалитети. Не липсват и напитките – домашни вино и ракийка.

„Идеята ни намира все повече последователи, тъй като по този начин разкриваме нови и интересни неща за Банско на нашите клиенти", хвалят се хотелиери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай