Чужденци на гроздобер в Мелник

Чужденци на гроздобер в Мелник | StandartNews.com

Туристи помагат на лозарите в прибирането на реколтата

Благоевград. Лозарите в Мелнишкия край се радват на помощ при гроздобера в региона. В последните години сред атракциите за чуждите туристи е да участват в кампанията по прибирането на гроздовата реколта. При това те не искат надници, а сами си плащат за удоволствието да усетят тръпката от гроздобера.

„Все по-често чужденците не просто искат, а настояват да берат наравно с нас гроздето. Това ни улеснява, защото плащаме по-малко за надници на останалите работници, които вземаме да ни помагат", разказват собственици на лозя.

Някои туристи дори идват нарочно през септември да отдъхват в нашето градче, за да се включат в гроздобера, допълват те. Чужденците проявяват голям интерес към прибирането на реколтата и към подготовката и за направата на чудодейното мелнишко вино.

„Няма нищо лошо в това, че освен да пийват червения еликсир в Мелник, гостите ни научават и как се създава напитката на боговете. Лозарите не връщат нито един мераклия, който желае да им помогне в гроздобера", твърди кметът на най-малкия ни град Христо Ташев.

„Пази се, грозде, чужденец те мачка". Това пък се случва при тъпченето на в специалните съдове. Туристите се включват с много хъс и желание в тази процедура. На повечето мераклии никак не им е лесно да се справят бързо с мачкането на плода, защото им е за първи път.

„Туроператорите вече включват тази атракция в пакета услуги, който предлагат на своите клиенти. По този начин правим най-добрата реклама на региона и на прочутото мелнишко вино", твърдят жители на Мелник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай