Чупрене иска като Банско

Чупрене иска като Банско | StandartNews.com

Към 2020 година над селото ще израстне ски-комплекс

Към 2020 година в планината над село Чупрене ще бъдат пуснати в действие първите съоръжения на бъдещ ски-комплекс, каза за „Стандарт" кметът на общината Ваньо Костин. По пистите с обща дължина 16 км ще се спускат деца и възрастни. Ще има 4 учебни плаца, малки влекчета, ски-пътеки. Лифт ще вози туристите до Миджур зиме и лете.

Това е предвидено в общия устройствен план на ски-комплекса, наречен „Миджур". Той бе представен в селото от автора му – арх. Емил Леков. Арх. Леков е автор и на плана за изграждане на ски-зоната в Банско.

Чупрене има всички дадености да стане ски-курорт като Банско, твърди кметът. За пистите ще се правят малки просеки, в по-голямата си дължина те ще преминават през естествени наклони, които сега са ливади и поляни в алпийската част на Западна Стара планина.

Идеята за изграждане на ски-комплекса е от 2012 година, когато общината е приела стратегия за развитие на туризма. След устройствения план следва изготвяне на оценка за въздействие на околната среда, уреждане на собствеността на имотите, повечето от които са държавни и общински. Когато изпълним процедурата до реализация, ще предложим партньорство на стратегически инвеститор. Пари от Европа не можем да чакаме, тъй като ЕС не предвижда средства за изграждане на обекти, които носят приходи. Но трябва да приключим с предварителната подготовка, никой не би поел изграждането само с нашата идея, обясни кметът.

За хотелска база ще се използват къщите и свободните терени в Чупрене и околните села – Горни Лом, Репляна, Долни Лом, Средогрив, Търговище. Те са с обновени площади, улици, подменени водопроводи. Пътищата в цялата община са ремонтирани основно с европейски средства, което също улеснява превръщането на селата в хотелска база.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай