Чакаме 10% ръст на зимния туризъм

Чакаме 10% ръст на зимния туризъм | StandartNews.com

Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма

- Г-н Драганов, какви са очакванията в сектора за предстоящия зимен туристически сезон?

- Общо взето, мога да кажа, че очакванията са положителни - говорим за средно между 5% и 10% прогнозен ръст на предстоящия сезон. Министерството на икономиката излезе с официална прогноза за 5%, туристическият бранш очаква до 15%, а експертите говорим за около 10%. При всички положения прогнозите са по-добри от миналата година. Дължи се до голяма степен на безснежния предишен туристически сезон 2013 - 2014 г.

- Значи тази година очакваме повече чужденци по планинските ни курорти?

- Между 15 декември и 15 април 2014 г. България се очаква да бъде посетена от около 2,5 млн. туристи. Това като цяло е близо до пресеклите границата на България м. г. Ръст се очаква да има и от вътрешния туризъм - миналата година летовниците бяха демотивирани заради липса на сняг по курортите. Това предизвика забавяне на туристопотока към ски дестинациите, които в България са 35 на брой.

- Как върви подготовката за откриването на новия сезон?

- Мога да уверя, че степента на готовност за предстоящия зимен сезон е висока.

- Какво точно е направено? С какво браншът ще улесни българските и чуждите летовници тази зима?

- Мога да дам пример с инфраструктурните проекти - беше най-накрая довършен Околовръстният път на Банско. Редица подобрения има почти по всички големи ски курорти у нас що касае пистите и лифтовите съоръжения. Имаме и един нов голям чуждестранен туроператор, който навлиза на пазара у нас. Става дума за британска компания, която е достатъчно голяма, за да докара повече английски туристи у нас.

- Ако миналата зима бе без сняг, с какви проблеми може да се сблъска браншът през този сезон?

- Заплахите идват от това, че ще имаме работа с повече сняг през този сезон. Очакваме по-тежка зима, което би могло да доведе до частично затваряне на ски пистите за обработка при наличие на обилни снеговалежи.

- А чуждестранните туристи не са ли толкова зависими от времевите условия?

- При туристите от Западна Европа има специална застраховка no snow guarantee, която предвижда компенсации, ако не могат да карат ски поради спрени писти. Включително заради силен вятър, снеговалеж или др. екстремни времеви условия.
Става дума за застрахователна услуга, която се предлага от много години от операторите в Западна Европа, но не и в България. Миналата година от гледна точка на плащанията по застраховки нямаше проблеми, тъй като имаше обработка с машините за изкуствен сняг. Но тази година се очаква снегът да спира и пистите.

- Как чужденците си прекарват почивката, когато няма сняг или пък пистите се затварят?

- Миналата година е имало ръст в различни категории летовници: най-вече при тези, пътували към България, за да посетят близки, роднини и приятели. Както и дошлите с цел бизнес туризъм, балнео, спа и уелнес. Сериозен ръст и интерес предизвиква също така и културният туризъм.

- От кои други дестинации и видове почивки се интересуват гостите?

- Все повече интерес предизвиква балнео, спа и уелнес туризмът. Интересът е много голям, като говорим за калните бани в Поморие, така и за спа пакетите в Сандански, Велинград, Хисаря и Кюстендил.

(economymagazine.bg)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай