Богослови водят туристи по светите места

Пътуващата църква ще показва на хората пътя на вярата

Богослови водят туристи по светите места | StandartNews.com

Офисът на Поклонническо-просветния център "Св. Йоан Рилски" към Софийска митрополия отвори врати в София. Той започна своята дейност с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит през 2016 г. Основна цел на центъра е да съдейства за катехизацията и просветата на християните чрез поклоннически пътувания.
„В началото започваме с турове само за българи от Софийска епархия и православни християни от столицата. Организираме поклоннически пътувания до определени дестинации. За септември сме предвидили различни пътувания с отделни енории. Целта е енорийските свещеници да се видят с енорията си по време на път, да имат благодатно изживяване и да станат една пътуваща църква", казва отец Стилиян Табаков от столичния храм „Св. Андрей Първозвани". Той е основен инициатор и организатор на дейността на центъра, участник в изготвянето на концепция за развитие на културния и поклонническия туризъм в страната под егидата на Министерството на туризма.
Освен просветителска мисия, центърът ще подпомага финансово и морално дейността на манастирите и храмовете в България, които са обект на поклонение.
Дейността на Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски" беше поверена на управителен съвет, в състава на който влизат специалисти в областта на поклонничеството.
Членове на УС са свещеник д-р Петър Симеонов, доц. д-р Павел Павлов, д-р Александър Георгиев, Даниел Николов, свещеник Стилиян Табаков е председател на съвета. Той и екскурзоводи - богослови ще водят хората из България и съседните страни по интересни исторически маршрути.
Участниците в поклонническите турове ще имат разговори с духовници. Предвидени са срещи с Неврокопския митрополит Серафим и със сръбски свещеници. „По този начин показваме църквата и отвътре, с нейните служители - не само с местата за поклонение, но и с начина на живот на един вярващ човек. Времето за пътуване ние използваме за катехизация на хората. Разказваме им за местата, към които сме се отправили – какво представляват и каква е тяхната история, също така обясняваме какъв е самият живот в Църквата. Опитваме се да оптимизираме една дейност, която винаги я е имала в църквата", казва още свещеникът.
Според организаторите, кратките двудневни и тридневни пътувания, организирани през почивните дни, са много подходящи "не само за утвърдени във вярата, а и за хора, които се колебаят и търсят своя път, защото именно такова едно събитие, в общение с вярващи, водени от свещеник и водач-богослов, би могло да ги подтикне към развитие на собствения им духовен живот".
Центърът вече има лиценз за туроператор и турагент, а в плановете му, освен поклонническите пътувания за българи, е и да популяризира българските светини, паметници на културата и изкуството сред чуждестранните посетители.
По думите на отец Стилиян, руснаци и гърци ще са чуждите туристи, които ще имат най-голям интерес към поклоннически турове у нас.
„През страната ни минават и доста румънци и сърби. Мислим за молдовците и украинците, които също биха могли да посещават нашите свети места. Ще се опитаме да създадем връзки с Кипърската църква, Гръцката и Сръбската църква", казва отец Стилиян.
Сред основните дестинации за туристите от чужбина са трите ставропигиални манастира – Рилския, Бачковския и Троянския, патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", както и Храм-паметника в Шипка", добави още той.
Вече работи сайтът poklonnik.bg, който предстои да развие версии и на английски и руски език.

 

Програмата за септември

Поклонение на мощите на св. Милица
/2-3 септември 2017 г./

Енория на храм „Св. св. Кирил и Методий" (кв. „Красно Село") с участието на протойерей Стефан Стайков.
Маршрут: София – Крушевац – Кралево – София. Водач и лектор доц. д-р Павел Павлов. Програмата включва посещение на крепостта и църквата „Лазарица", манастирите "Любостиня", „Жича", „Велуче" и „Каленич", участие в Света литургия в град Крушевац.

Поклонение на мощите на св. Григорий Богослов
/9-10 септември/

Енория на храм "Св. Троица" (кв. "Слатина"), с участието на прот. Йоан Иванов.
Маршрут: София – Неа Карвали – Кавала – Гоце Делчев – София.
Водач и лектор Христо Младенов (магистър-богослов). Програмата включва посещение на манастира "Св. Богородица – Икосифиниса", баптистериума на Св. Лидия, където е била кръстена от самия Св. апостол Павел, поклонение на мощите на Св. Григорий Богослов в едноименната църква в Неа Карвали (на 10 км. от Кавала), посещение на Хаджидимовския манастир "Св. Георги Победоносец", участие в архиерейска служба в Гоце Делчев, беседа с негово преосвещенство Серафим – митрополит на Неврокопска епархия.

Поклонение на мощите на св. княз Лазар
/9-10 септември/

Енория на храм „Св. Андрей Първозвани", с участието на прот. Стилиян Табаков.
Маршрут: София – Деспотовац – Ниш – София. Водач и лектор доц. д-р Павел Павлов. Програмата включва посещение на манастир „Манасия", основан през 15 век от деспот Стефан Лазаревич, поклонение пред мощите на св. княз Лазар в манастир "Раваница", поклонение пред мощите на св. Роман Синаит в манастир "Св. Роман", участие в св. Литургия в град Ниш, посещения в Темския манастир „Св. Георги – Победоносец" и на средновековния Суковски манастир.

Фрушка гора
/22-24 септември/

Енорията на храм „Св. Троица" (бул. „Константин Величков") с участието на свещеник Бисер Костадинов
Маршрут: София – Сремски Карловци – Фрушка гора – Белград – София. Водач и лектор: д-р Венцислав Каравълчев, преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски". Програмата включва посещение на манастира „Ковил" (13 в.), посветен на Св. архангели Михаил и Гавриил, манастирите „Велика Ремета" (15 в.), „Ново Хопово" (13 в.), „Петковица" (16 в.), поклонение пред чудотворната икона „Пресвета Богородица Беочинска" в манастир „Беочин" (15 в.), манастири „Връдник", „Язак", „Гъргетек", участие в света Литургия в Белград, храм „Св. Сава", поклонение на гроба на патриарх Павле Сръбски в манастир „Раковица" (16 в.).

Суроти и Неа Карвали
/22-24 септември/

Енорията на храм „Св. София" с участието на свещ. ставр. ик. Ангел Ангелов.
Маршрут София – Солун – Суроти – Аспровалта – Кавала – Неа Карвали – Гоце Делчев – София. Водач и лектор ще е Христо Младенов. Програмата включва
поклонение на Солунските светини: св. Димитър, св. Григорий Палама, св. Теодора, св. Давид Солунски, поклонение на гроба на св. Паисий Светогорец в Суроти, манастира „Св. Лидия" в Аспровалта, манастир Св. Богородица – Икосифиниса, поклонение на мощите на Св. Григорий Богослов в едноименната църква в Неа Карвали близо до Кавала, участие в Св. литургия в Хаджидимовски манастир "Св. вмчк Георги Победоносец" (15 км. от гр. Гоце Делчев). Среща-разговор с негово преосвещенство Серафим – митрополит Неврокопски.

Сръбските крале светци
/22-24 септември/

Енорията на храм "Рождество Богородично" (кв. Лагера)
Маршрут: София – манастир „Жича" – Кралево – манастир „Студеница" – манастир „Джурджеви ступови" – Петрова църква – манастир „Сопочани" – София. Водач и лектор свещеник Илиян Алексиев.

Подробните програми на всяко пътуване могат да бъдат разгледани на сайта на поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски" www.poklonnik.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай