Бизнесът иска: Чартъри за спа

Бизнесът иска: Чартъри за спа | StandartNews.com

Как България да се превърне в предпочитана СПА, уелнес и балнеодестинация за чуждите туристи? Могат ли и как балнеохотелите да сключват договори със здравната каса? И каква е държавната стратегия за развитие на минералните извори? Отговор на тези и куп други въпроси ще потърси "Стандарт" в понеделник. Вестникът ни и най-голямата и влиятелна организация на работодателите - КРИБ, събират на една маса министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, заместник-министъра на здравеопазването Адам Персенски, представители на Касата, депутати, кметове и СПА индустрията, за да начертаят общ план за развитие на сектора. Дискусията, която е част от националната кампания "Да! На българската икономика", започва в 13 ч в конферентна зала "Пауталия" на парк-хотел "Кюстендил".

Гарантираните полети са първа стъпка за развитие на балнеоиндустрията

Целогодишни чартъри за туристите, които искат да болзват у нас спа, wellness и балнеопроцедури иска бизнесът. СПА индустрията е категорична, че за да е успешен продуктът й, не са достатъчни само високо качество и ниска цена на процедурите и хотелите. Задължително трябва да се осигурят и целогодишни чартъри, за да стане страната ни по-достъпна дестинация, категоричен е директорът на Института за пазарни анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Според него браншът трябва да се консолидира и няколко хотела заедно да гарантират подобни самолети за желаещите да почиват и да се лекуват в спа и баленоцентровете ни. Защото в момента страната ни не е конкурентоспособна. Липсата на целогодишни чартъри при 4-сезонен сектор в момента е една от най-големите пречки за бранша.

Да вдигнеш чартър до Москва, Германия или Великобритания струва между 17 000 и 22 000 евро. Ако секторът не успее да се консолидира и хотелиерите да направят подобни полети, няма как да се развива успешно бизнесът. Тази стъпка е изключително необходима, подчерта Драганов.

Търсят местни уелнес чудеса

Балнеотуристите търсят уникалните местни спа чудеса. Тайланд е световна дестинация заради традиционния масаж или пък с лава стоун. Азербайджан пробива ударно сред най-богатите с лечебните вани с петрол. В момента сред лидерите в спа сектора се нарежда Япония, която дори залага на спа в естествена среда, използвайки директно изворите, вместо да строят комплекси.

Силата ни е в това да бъдем автентични, категорични са представителите на бранша у нас. За да успеем в голямата конкуренция, трябва да предлагаме традиционни български процедури и продукти. Изворите в Рупите, използването на поморийската кал на място са моделите, на които трябва да залагаме.

Според бранша трябва да сме по-консервативни в спа и балнеосектора, а в същото време да следваме модерните тенденции в уелнеса, чиято цел е не да лекува, а да създава добро настроение. Ресурсите като цяло трябва да се използват по-добре, за да създават работни места и да повишават нивото на местните икономики.

Чакаме двойно повече чужденци

60% от ползващите в момента у нас СПА, уелнес и балнеоуслуги са българи. В същото време страната ни има възможност да посреща двойно повече чужденци, категорични са от СПА индустрията. За да се случи това обаче, е задължително гражданите от трети страни извън Европа да могат да се лекуват у нас за сметка на родните им здравни каси, заявяват от сектора. Бизнесът иска и засилена реклама на страната ни като СПА дестипация, защото макар и конкурентни като цена и качество, сме непознати за света като балнеострана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай