Биотуристите са ново поколение потребители

Биотуристите са ново поколение потребители | StandartNews.com

Освен красива гледка търсят яйца, мляко и сирене директно от малките производители

Ново поколение туристи е привлечено от екодестинации в Родопите, където активният сезон започна в началото на месец май, коментират експерти в бранша. Почивката в родопските села предлага всичко, което става все по-дефицитно на пазара, доминиран от глобалните производители. Офертите на селските семейни хотели залагат не само на чистия въздух и натуралните екологично чисти храни, но и на атмосфера с ретро нюанс, общуване с природата в среда без престъпност и заведения с носталгия по времето на разговорите без Wi-Fi в кръчмите. Повишеният интерес към селския и екотуризъм през последното десетилетие е и рационален избор на клиентите, повлияни от изследванията за положителното влияние на зоните с отрицателна йонизация на въздуха в Родопите и най-новите теории за здравословността на родопската кухня.

Екодестинациите в планината постепенно създадоха ново поколение потребители - биотуристите. Така условно хотелиери в Родопите напоследък определят клиентите си, които търсят не просто красива гледка, а ваканция сред чиста природа. Спазват своя екофилософия на живот, дори в бита си в големите замърсени градове. Те са обикновено млади хора или семейства, които идват, за да възпитат децата си в тази биокултура на поведение, обяснява Снежана Орлова, планински водач и преподавател по туризъм. По нейни наблюдения биотуристите се увеличават като тенденция през последните години и заемат около 10% от туристическия поток в Смолянска област.

За ревностните купувачи от биомагазините, почивката задължително е в местата, откъдето идва здравословната им храна. Този тип летовници държат на продуктите от малките стопанства и селските дворове, където не се ползват химически препарати, както в големите ферми. Биотуристите обичайно продължават да си доставят и в града продукцията на своите домакини от хотелите. По този начин потребителят сам стига до билки, яйца, мляко, сирене и екологично чисти изделия от малките ферми, които не могат да покрият изискванията за свободно предлагане на пазара.

Силно изразената в определени райони в Смолянска област отрицателна йонизация на въздуха се определя от редица изследователи като един от факторите за родопското дълголетие. Полезният ефект на отрицателната йонизация е в основата на новия туристически облик на с. Момчиловци. Селото е определено за дестинация за този витализиращ туризъм заради съчетанието от отрицателната йонизация, благоприятния климат, съхранените традиции, здравословната местна кухня, лековитото аязмо и 27-те параклиса край селото.

Бягство от града сред природата

Туристическа услуга "Бягство" е една от най-новите инициативи за споделено пътуване, обяснява Теодор Василев от читалище "Бъдеще сега" в с. Гудевица. Читалището в крайграничното родопско село е създадено преди 10 г. от млади хора от страната, а едни от общите идеи, които ги събират, са връзката с природата и здравословният начин на живот. Сред последните зимни посетители в читалището са група от алтернативния начин на туризъм "Бягство". Младежи и по-възрастни "бегълци" се събират чрез фирма, която организира такъв тип преживявания сред природата в различни места из България.
Бягащите от градския шум туристи се отдават на организираното приключение, а предвидената туристическа анимация включва пешеходни преходи и занимания, свързани с екологичен начин на живот високо в планината. Прескачането до съседното село Арда обещава и "бягство в миналото", съдейки по името на един от хотелите - "Митница и ТКЗС".

"Това е трайно налагаща се култура, тенденция или дори мода, свързана със здравословния начин на живот", смята Теодор Василев. Той се заселва заедно със семейството си през лятото в Гудевица, а читалището привлича съмишленици от цял свят.
През Гудевица са преминали младежи от Япония, Австралия, Нова Зеландия, Мексико, Чили, Колумбия, Франция, Русия, Швеция и др. Младите хора се учат в "класни стаи сред природата" на екологични методи на строителство с дърво, глина и камък. Обучават се на устойчиви практики като пречистване на вода, компостиране на отпадъци от бита, оползотворяване на дъждовна вода и други.

С лаптоп по баирите

Най-новите тенденции на селски и екотуризъм в Родопите не изключват модерните технологии. Чепеларе успешно експериментира през миналото лято като дестинация за програмисти, IT специалисти и професии с възможност за работа дистанционно. Хотелиери от родопския град организираха "Лаптопаджийски лагер", който отново припомни, че "светът вече е глобално село". Програмата за почивка без откъсване от екрана на компютъра и бизнес задълженията привлече представители на различни браншове и професии, които могат да работят онлайн, от което и да е място по света.

Работният ритъм, съчетан с пешеходни преходи, релакс програми в гората и здравословна родопска кухня, е част от плановете за разгръщане на Чепеларе и като дестинация за Hi-Tech специалисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай