България очаква рекорден туристически сезон

България очаква рекорден туристически сезон | StandartNews.com

Българският министър на туризма Николина Ангелкова заяви, че според нея тази година броят на посетителите в сравнение с рекордната минала година ще се увеличи с допълнителни 10%. През 2016 г. 8,2 млн. чуждестранни туристи посещават страната – най добрата година по отношение с туризма от 1989 г. насам, предаде унгарския информационен портал Tőzsdefórum.

Анализаторите в българския туристически бранш също предполагат, че ще има увеличение в туристическия поток. Анализаторите смятат, че положителното развитие е много важно за българската икономика – 13% от БВП на страната идва от туризма. Според анализаторите заради несигурното положение в Турция, Египет България се очертава като сигурна дестинация, с добра туристическа инфраструктура на сравнително ниска цена.

Същевременно в българския туризъм значителен проблем е недостигът на работна ръка поради ниските заплати. Затова и България се стреми да улесни наемането на граждани на страни извън ЕС като Украйна. Най-големи съперници на България в района са Турция и Гърция.

Турският туризъм заради терористичната заплаха и несигурната политическа ситуация е в по-неблагоприятно положение, отколкото преди, въпреки, че през последните месеци се наблюдава известно възстановяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай