България - в джоба на раницата

България - в джоба на раницата | StandartNews.com

Новият илюстрован пътеводител на прочутия тандем пътешественици Румяна Николова-Николай Генов, наречен "България - позната и непозната" /"Книгомания"/, вече е в книжарниците. Тъкмо навреме - лятото още не е свършило, а и по повечето от описаните 35 маршрута може да се потегли през всеки сезон. Авторите предлагат всички необходими данни и ориентири, включително джипиес - с карти и със снимки, от които може да ти спре дъхът. Вече е толкова лесно да пъхнеш джобния пътеводител в раницата и да потеглиш към някой от описаните 200 обекта, илюстрирани с над 560 фотографии. Днес към най-високия водопад на Балканите - Райското пръскало. Утре - към пещерата Козарника, от която е тръгнал първият европеец, или може би към Вкаменената гора в Източните Родопи, пътят до която е осеян с полускъпоценни камъни. Може да се избира между екстремен рафтинг по река Искър и спокойна разходка до Белоградчишките скали, между познавателна експедиция до скалните манастири в Шуменско и наблюдения над птиците в Шабленско. Има избор за всеки вкус, за всяка възраст и за всяка ваканция.

"Не са много страните като България, които на малка площ разгръщат подобно богатство от релефи и природни форми и в чиято земя са отложени всички исторически пластове още от зората на човечеството. Затова пътищата са многобройни, спирките по тях - още повече, а възможността всеки да направи своите открития -неизчерпаеми. Предлагаме 35 посоки, по които могат да потеглят любопитните, търсещите нови знания и общение с природата и историята. Ще намерите описание на цели маршрути и културни дестинации с информация за тях и съставящите ги обекти, начините за достигането им, най-подходящия сезон и времето, необходимо за обхождането им, любопитни факти, свързани с тях, препоръки за безопасност на пътуването, идеи за превръщането му в незабравимо преживяванеЕ Някои от предложенията могат да бъдат осъществени за няколко часа, други изискват да им посветите два или повече дни", обясняват авторите.

Румяна Николова и Николай Генов са изпробвали лично и са описали най-интересните дестинации, най-подходящите сезони за пътуване и времето, необходимо за обхождането на маршрутите.

Как изглежда билото на Котешки чал от заслона "Кончето"? Какво не бива да се пропуска в резерват "Яйлата" или в Долината на тракийските царе? Отговорите на тези и на много други въпроси вече са дадени и може би ще накарат поне част от българите, които досега са предпочитали да пътуват до съседните страни, да изберат маршрути без пресичане на граници и без излишни рискове. Защото освен всичко друго нашата страна все повече се очертава и като остров на стабилност сред съседите си - разклатени от политически трусове, бежански вълни и финансови катаклизми.

Знаете ли, че:

В Поломието - долината на река Русенски Лом, виреят 650 вида растения, от които над 60 са ендемитни. Ако имате късмет, ще видите диви орхидеи в гората Батаклията.

48 стъпала водят до Басарбовския манастир - единственият действащ скален манастир в България. Най-известният му обитател е преподобният Димитър Басарбовски, но не тъй прочутият монах Хрисант вложил свои средства в обновяването на манастира през 1937 г.

Най-източната точка на територията на България се намира на скалния нос до фара на Шабла - умалено копие на знаменития Александрийски фар. Там Новата година настъпва с 18 минути по-рано.

От залива Алепу до Аркутино се разкрива прекрасна гледка към Змийския остров, където се среща диворастящ вид кактуси Опунция. Смята се, че първите са донесени от цар Борис III, който ги взел от ботаническата градина в Братислава.

Кучешката пещера край Карлуково е дълбока цели 23 метра, но според местните легенди някои от хвърлените в нея новородени кученца са оцелели. Те са станали родоначалници на поколение пещерни обитатели, които се прехранват с леш и лаят всеки път, когато турист хвърли камък в тъмния отвор.

Нановишката калдера в Източните Родопи предлага изумителни скални пластики, но и други интересни преживявания. По коларския път от Харман кая до Вкаменената гора и днес може да се намерят пръснати полускъпоценни камъни.
Една от причините Копривщица да се гордее с красиви къщи, е плетенето на чорапи. Местните жени били толкова добри в занаята, че през XIX век техните фини произведения се търсели чак в Египет и носели добри доходи за семействата им.

Легендите

Белоградчишките скали - вкаменените влюбени

Преди много години в Белоградчик имало мъжки и женски манастир. Монахинята Валентина дори под черното расо не успявала да скрие хубостта си. Мълвата за нея стигнала до монаха Антон. Любовта завладяла двамата млади и след няколко месеца детски плач огласил околността. Новината бързо се разчула. Събрали се на съвет монаси и монахини, анатемосали и прогонили блудницата. Точно когато Антон на кон отишъл да я вземе, а монасите се отправили към своята обител, разгневеният Господ пратил от небето буря и мълнии, които сринали манастирите. Младата майка се превърнала в каменна мадона с дете сред наобиколилите я вкаменени монаси. А конникът останал вечно да чака любимата си сред скалните фигури...

Тежестта на императорското злато

Готският историк Йорданес е оставил любопитна легенда за възникването на Марцианопол. Прислужница на императорската сестра Марцияна поискала да гребне вода от изворите, но изпуснала тежкия златен съд. Той потънал веднага, но след време изплувал. Когато Траян узнал за тази необичайна случка, решил, че изворът има божествена сила и основал наблизо град, който нарекъл на сестра си.

Имането на цар Шишман

Казват, че името на село Черепиш идва от думата "череп", защото районът около крепостта Калето до средновековния Коринтград била осеяна с български кости. Предание разказва, че тук се е състояла последната битка на цар Иван Шишман с турците. И до ден днешен иманяри търсят в околностите на селото жезъла, царската корона и съкровището на царя, които уж били скрити в една от многобройните пещери наоколоЕ.

Отшелници и тайни молитви

В страната ни са известни над 2000 скални манастира. Повечето са създадени през ХIV век в недостъпни скални масиви сред диви местности, където монаси отшелници се отдавали на богослужение, скрити от хорските погледи. Те проповядвали популярното през това столетие учение на исихазма. Един от основоположниците му, Григорий Синаит, създал свой манастир с духовна школа в Парория, щедро подпомаган от българския цар Иван Александър. Скални манастири ще видите в Поломието, в Добруджа, по Северното Черноморие , около Провадия.

Записани в Червената книга

Името на река Ропотамо произлиза от гръцкото Калугеропотамос или Калугерската река. Според други източници то идва от крепостта Терапотамо, построена на устието йЕ Долното течение на реката e обявено за защитена територия още през 1940 г. През 1992 г. е създаден резерватът в устията на Ропотамо и Дяволска река с обща площ 1001 хектара. Основна цел е опазването на бялата водна лилия и на други растителни и животински обитатели. Повече от 100 от растителните видове са включени в Червената книга. На брега на реката е едно от най-големите находища на ценния за медицината морски пелин.

Пирин - четвърти по красота в света

Най-старото име на Пирин е Орбелос или Белоснежният. Славяните нарекли планината Юденица или Самодивската, а по-късно й дали името на главния си бог Перун - Пирин. 45 върха в нея са по-високи от 2600 метра, а 3 надвишават 2900 метра.
Авторитетната международна издателска компания Conde Nast постави в началото на 2016 г. Пирин на четвърто място в класацията си за най-красиви природни паркове в света,"които човек трябва да види, преди да умре".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай