Араби почиват на нашето море

Араби почиват на нашето море | StandartNews.com

Граждани на Кувейт и Катар от догодина ще се лекуват у нас

Небивал наплив от арабски туристи се очаква това лято по южното ни Черноморие. За първи път от много години гостите от Близкия изток идват да отмарят със семействата си у нас. Новината съобщи председателят на Българо-арабската бизнес асоциация Зияд Ел Масри. С негово посредничество български хотелиери и туроператори са установили контакт с партньори от Кувейт и Катар. Договорено е всяка седмица по два чартърни полета да водят гости от Близкия Изток в Слънчев бряг за лятната им почивка. Първите два самолета ще пристигнат от Кувейт в средата на идната седмица. "Не мога да ви кажа точно колко туристи ще дойдат. Важното е, че привличането на платежоспособни туристи по Южното Черноморие е много голям успех", заяви за "Стандарт" Зияд Ел Масри. Той уточни, че арабските туристи не само ще почиват по родните ни морски хотели. Някои от тях дори влагат парите си в имоти у нас. Така чуждите инвестиции ще стимулират местната икономика.

"Всеки понеделник от началото на юли пристигат туристи от Ливан по редовна самолетна линия Бейрут - Бургас и Бургас - Бейрут. Нашата асоциация и летището водим преговори и с Катар, очаква се до ноември да приключат и да се открие самолетна линия Бургас - Доха и Доха - Бургас", каза Зияд Ел Масри.

От 2015 г. пък за арабските граждани ще има и нова екстра - те ще могат да се лекуват у нас. "Нашата болница е подписала договори за т.нар. медицински туризъм с Кувейт и Катар. Убедихме хората, че в България, има много добри специалисти", заяви Зияд Ел Масри.

Кайтсърфисти порят вълните край Бургас

Близо 30 души застават на старта в петата поред регата по кайт сърф. Състезанието започва от 12,30 ч. в събота в Бургас. Преди това те ще отдадат почит на трагично загиналия им колега Красимир Гюров. На 15 май той се опита да прехвърли вълнолома край кв. Сарафово, но вятърът го хвърли върху скалите. Гюров почина 2 дни по-късно от раните си. "Тази година кайтсърфистите ще бъдат предвождани от Александър Бачев, младежки шампион и Борис Червенков, който се състезава при мъжете", уточни за "Стандарт" организационният секретар на Яхтклуб "Черноморец"-Бургас Зорница Ганева.

Кайтсърфистите ще се състезават в две дисциплини. В първата - курсрейсинг, любителите на адреналина карат по маршрут за време. Във втората - хенгтайм, се изпълняват 3 скока, като целта е състезателят да се задържи най-дълго във въздуха. "Няма точно определено начало на гонките. Всичко зависи от вятъра. Ако има вятър, веднага курсрейсинга може да започне другата дисциплина", казва Ганева.

От известните имена у нас, на два пъти в състезанието се е пускал певецът Искрен Пецов.

Украинци смениха руснаците по морето

5 на сто по-малко туристи от Русия в сравнение със същия период на миналата година има в момента в курорта Албена. Това съобщи Красимира Стоянова, ст. мениджър "Продажби" в курорта. В същото време обаче се отбелязва ръст от 55-60% на летовници от Молдова, Беларус и Украйна, което в голяма степен компенсира спада на руснаците. Отливът на руски туристи не се дължи само на фалита на руския туроператор "Нева". "Спадът от Русия се дължи най-вече на това, че бе забранено на всички държавни служители да почиват в курорти извън Русия, промотирайки им основно Крим и Сочи. Бе забранено на служителите на администрацията, на тяхното вътрешно министерство да изкарат ваканцията си другаде. Веднага гости от Молдова и Украйна запълниха освободените от руснаците места и дойдоха в Албена", обясни Стоянова. Нивото на скандинавския пазар се запазва. Ръст има на френския пазар, тъй като е увеличен капацитетът на клубния им хотел "Лагуна бийч".

Братушки и гърци на ваканция в гърменско село

Невиждан бум на туристи отчитат хотелиерите и стопаните на къщи за гости това лято в курорта Огняново. Доста нашенци и чужденци предпочитат тукашните минерални извори и басейни пред морето. През месеците юли и август почти всички места за нощувки са заети. Не само българи, но и жители на гръцката област Драма, руснаци и французи все по-често посещават селището, което е прочуто с множеството си минерални извори. 15 от тях вече се стопанисват от община Гърмен. Заради интереса на туристите доста местни жители зарязаха тютюнджийството и се захванаха с хотелиерство. Почти всички хотели и къщи за гости са пълни. В селото са изградени над 10 хотела, повечето къщи предлагат стаи за нощувки. Много от гостите признават, че се отказали от морето, за да бъдат на минерални бани тук. Тази година най-голям скок има в посещенията на руските туристи. "От година на година туристите се увеличават, в Огняново те хем почиват, хем се лекуват в прочутата ни минерална вода", заяви кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай