Ангелкова: Туризмът не е само емоция, но и изявя за цели семейства

Ангелкова: Туризмът не е само емоция, но и изявя за цели семейства | StandartNews.com

Туризмът е не само съвкупност от приятни емоции, знания, опит, но и сфера на отговорна професионална изява. Това се посочва в поздравителния адрес към бранша на министъра на туризма Николина Ангелкова по повод Световния ден на туризма 27 септември, съобщиха от институцията.

Обръщам се към всички вас, професионално ангажираните в нашия изключително важен сектор и ви пожелавам да съхраните енергията, усилията и целенасочените дейности, които полагате ежедневно за добрия имидж на България. Тази година мотото на Световния ден на туризма е „Устойчив туризъм – начин за развитие”. По данни за 2016 г. на Световната организация по туризъм към ООН международните туристи са 1,2 млрд. души. Това е седма поредна година на устойчив растеж глобално в сектора, пише още Ангелкова

Туризмът е сред най-динамично развиващите се отрасли и в българската икономика. За държавното управление той е приоритетен. По данни на Световния съвет по туризъм и пътувания през 2016 г. в отрасъла и свързаните с него икономически дейности у нас е формиран брутен вътрешен продукт на стойност над 11,6 млрд. лв., което е близо 13% от показателя за страната, отчете тя.

Световният ден на туризма е прекрасен повод да отдадем заслуженото признание на всички вас, които с ежедневните си усилия правите българския туризъм толкова успешен. През 2016 г. в туризма и свързаните с него икономически дейности заетите са 363 хил. души, което е близо 12% от всички заети лица в България. Туризмът е не само съвкупност от приятни емоции, знания, опит, но и сфера на отговорна професионална изява за цели семейства, за които това е потомствена професия, отчете министърът.

Горда съм, че благодарение на вашата инициативност и целенасочена работа България се утвърждава на международния пазар като конкурентна и разпознаваема дестинация за четири сезона, предлагаща качествен туристически продукт. Чрез вашите усилия, компетентност и енергия вървим в правилната посока. Ръстът в броя на чуждестранните туристи, избрали България през първите седем месеца на настоящата година, е над 7% спрямо същия период на миналата, се казва още в поздравителния адрес на министъра Николина Ангелкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай