Ангелкова: Разчитаме на съседите за зимния сезон

Ангелкова: Разчитаме на съседите за зимния сезон | StandartNews.com

София. 4 и 5% ръст през зимния сезон прогнозира министърът на туризма Николина Ангелкова при откриване на международния форум Go2Balkans. Разчитаме основно на туристите от съседните държави като Македония, Сърбия, Гърция и Турция, които са на една ръка разстояние от нас, заяви министърът.

„За да се увеличи броят на гостите в ски курортите министерството на туризма ще работи за облекчаване на визовия режим", заяви Ангелкова.

Вече имаме насрочени срещи с колегите от вътрешно и външно министерство. За да се случи това още през този сезон ще се опитаме да намерим баланс между национално законодателство и европейските изисквания към България, тъй като границите ни са външни и за общността, и за нуждите на бизнеса, каза още Ангелкова.

България има шанс да се наложи като дестинация на далечни пазари като Китай, Индия и Япония с общи балкански пакети, допълни министърът.

„Не гледаме на други балкански държави като на конкуренти, а като партньори, с които заедно можем да наложим региона като туристическа дестинация в света. Това обясни един от организаторите на форума Go2Balkans и председател на асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков.

Най-голям интерес за чуждите туристи на Балканите представляват пакетите за културно-исторически туризъм. Особено атрактивни са маршрутите по стъпките на римските императори, тракийско наследство и въобще от различните епохи, от които в региона има запазени паметници, обясни още Байков.

На първото издание на форума участват над 100 туроператора от 10 държави – България, Албания, Гърция, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Индия, Мароко, Великобритания и Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай