19:15 ч.

08.09.17

3 мин.

0

2

0

Ангелкова иска Институт за националните курорти

от редактор |

Ангелкова иска Институт за националните курорти

Необходимо е да се създаде статут на националните курорти, защото те имат стратегическо значение за устойчивото развитие на туристическата индустрия в България. Те са основен избор за отдих на милиони наши и чуждестранни туристи, представляват лицето на туризма ни и имат съществен принос за имиджа на страната като дестинация. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с браншовите организации по проблемите на националните курорти и подчерта, че именно на тях дължим голяма част от рекордните резултати в сектора през миналата година, които се надграждат и през настоящата, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.


Министър Ангелкова съобщи, че се работи по няколко варианта за статут на националните курорти, а целта на срещата е да се дискутират тези предложения и да се чуят още нови идеи. "Според решение на Министерския съвет в момента националните курорти са 8, като от тях 6 са на Черноморието. Това са Албена, Златни пясъци, Св. Константин и Елена, Слънчев бряг, Дюни, ММЦ-Приморско, а от зимните са включени Пампорово и Боровец. Това лято на морските курорти отново се пада сериозен дял при формирането на по-голям туристопоток към страната и на по-високи постъпления в сектора.


Резултатите в работата на тези обекти са добри, но и през този активен сезон се откроиха проблеми, които трябва да бъдат обсъдени съвместно с останалите институции и бизнеса. Министерството вече инициира промени в законодателството и се очаква в най-скоро време те да бъдат предложени в Народното събрание. Ето защо всяка наша среща е важна, за да изчистим всички детайли около вижданията за статута на националните курорти. Само така ще постигнем консенсус и ще направим работещ механизъм за по-доброто им функциониране", коментира Николина Ангелкова.


Министърът припомни, че бе създадена работна група с представители на различни институции, като освен туристическата администрация в нея участват Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите, Националното сдружение на общините в Република България и др. Тя идентифицира различни проблеми, останали нерешени в годините назад. "Това е не само необходимостта от самостоятелен правен статут на националните курорти, но и въпросите по финансирането им, създаване на правила за управление, изграждане и поддържане на туристическата инфраструктура, за шума, охранителната и рекламната дейност, озеленяването, почистването, търговските обекти и др.


Само с общи усилия за постигане на консенсус тези въпроси могат да бъдат решени по-бързо, акцентира Ангелкова. Тя очерта като много добра практика партньорството между министерството и сдружението на общините, както и съвместната работа с консултативните съвети по туризъм. "Проучва се и полезният международен опит. Всяка община е сама за себе си, но проблемите са общи, затова разчитаме на по-активно сътрудничество особено при изясняване на казусите по собствеността", посочи още министърът.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:11 · 09.09.2017
Иска се да се работи.... но някои не разбират това че се отнася за тях! Когато дойдоха на власт ГЕРБ направиха чистка на много места в администрацията за икономии и да бъде вървежна работата , а не бюрократщина;;;а какво става в действителност ? Всеки Гербаджия началник с много заместници и пак няма хора за работа !
х · 07:18 · 09.09.2017
КАТО ЧУЯ ДУМАТА"ИНСТИТУТ" МИ СЕ ИЗПРАВЯ ПЕРЧЕМА.ЧУКНЕТЕ В ГУГЪЛ"ИНСТИТУТИ В БЪЛГАРИЯ" И ВАШИЯТ ПЕРЧЕМ СЪЩО ЩЕ СЕ ИЗПРАВИ! КРАЙ НЯМАТ!!!БЕЗЧЕТ!!! НАРОДЕ????
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент