Алея на занаятите води до Перистера

Алея на занаятите води до Перистера | StandartNews.com

Светлини обливат нощем хълма "Св. Петка"

Алея на занаятите ще посреща туристите в легендарната крепост "Перистера". Тя ще е в подножието на хълма "Св. Петка" в Пещера. Малките работилници ще са по подобие на улиците в Етъра и майсторите в тях ще разказват на гостите за старите умения, с които Пещера се е прославяла.

Крепостта на гълъба пък ще бъде осветена с ефектно нощно осветление и ще се вижда отдалеч.

Перистера - един от най-значимите паметници на културата у нас, възкръсна за нов живот по проект "Консервация, реставрация и експониране на антична и средновековна крепост "Перистера", разположена на хълма Света Петка, гр. Пещера", който се реализира от общината. Тя спечели проект по програма "Регионално развитие". Окончателната стойност на проекта възлиза на 3,407 млн. лева.

Намиращите се от запад сгради на бившата казарма се адаптират като хотели, ресторанти, магазини, зоокът, музей на открито, къщи за гости, културно-информационен център и всичко друго, нужно за една модерна туристическа инфраструктура.

Пред приключване е павираният подход не само към крепостта, а и към бъдещия паркинг за 200 коли.

Но Перистера е само част от амбициите на пещерци да привличат туристи. Гордост за всички е изцяло реконструираният градски парк, който лятно време не опустява до полунощ. Жителите на града намират разхлада покрай великолепната водна каскада, преливаща накрая в езеро, разделено от "венециански" мост.

Хармонията на града се допълва и от неговите две старинни църкви и часовниковата кула от началото на XVII век. Но той притежава и още една забележителност, която кой знае защо не прави впечатление на местните хора. В края на парка се издига величествен паметник-костница на загиналите във войните местни мъже - може би най-голямата по рода си в България.

 

Гълъбовата крепост ще даде тласък на туризма

Пещера е късче от рая, свален от небето, категоричен е кметът Георги Козарев

- Г-н Козарев, очаквате ли туристите да "щурмуват" крепостта Перистера?

- Въпросът ви е основателен, защото наистина имаме големи очаквания, свързани с превръщането на Перистера в един впечатляващ културно-исторически обект, който ще привлича хора от цялата страна, а защо не и от чужбина. Работя за превръщането на Пещера в туристически център вече 11 години, а от 5-6 години - конкретно като такъв в областта на културно-историческия туризъм

- Кое ви амбицира за това?

- За Гълъбовата крепост отдавна се знаеше, че там, на хълма Света Петка има "нещо". Но едва в последно време започнаха тези разкопки под ръководството на доцент Бони Петрунова и "нещото" се оказа един невероятен исторически паметник. Община Пещера кандидатства за неговото реставриране и социализиране по оперативна програма "Регионално развитие".

Проектът се реализира в рамките на сегашния мандат и вече сме на финала.

Все по-ясно става, че културно-историческият туризъм в момента е хит в целия свят. Това е инвестиция, носеща приходи. И макар че в България съществуват доста подобни обекти, действително ние, хората от Пещера, се гордеем, че в града ни има такава уникална крепост, която, след като бъде открита, ще доведе тук хиляди гости. И градът ни определено ще спечели, защото потокът от посетители ще раздвижи сферата на търговията и услугите. Така че надеждите ни са големи и ще се оправдаят. Независимо че все още хората не го виждат по този начин, но това ще се случи. Защото около крепостта ще има цял комплекс от заведения за обществено хранене, къщи за гости, база за археолозите, музей, улица на занаятите, паркинг за 200 коли. Това ще осигури нови работни места.

- Срещнахте ли някакви проблеми при изпълнението на проекта?

- Ние сме малка община, но имаме голям опит в защитата на подобни проекти по различните европейски програми. Всеки от тях си има своите специфични проблеми, в случая с Перистера става въпрос за паметник на културата. Но успяхме по най-бързия начин да решим възникналите трудности

- Туризмът предполага добре развита инфраструктура. Готови ли сте като община да отговорите на потребностите на бъдещите посетители?

- Ако говорим за инфраструктура, това определено е гордостта на нашата община. Ние сме навярно на първо място в България в това отношение. Решили сме например материалните проблеми в областта на образованието. Нямаме училище или детска градина, които да не са санирани, с подновени елинсталации, ВиК, тоалетни. Реновирахме стария градски парк и други обществени сгради, а до края на годината ще имаме изцяло реконструирани ВиК мрежи в рамките на цялата община - нещо, с което малцина могат да се похвалят. Тя включва двете съставни села - Радилово и Капитан Димитриево, както и курортното селище "Свети Константин", на което липсва засега само пречиствателна станция. Цялата тази работа трябва да продължи, защото наистина Господ е направил Пещера късче от рая.

- Звучи доста смело...

- Защо? Съдете сами - ние сме наистина уникален район, съчетаващ природа и история. Освен крепостта Перистера в Пещера е втората по възраст часовникова кула в България след тази на Сахат тепе в Пловдив. Тя е построена през 1620 г., т.е. часовникът й бие вече почти четири века. Сега предстои и реставрация и на самата кула. Имаме пещерата Снежанка, която се посещава от 20-30 000 туристи годишно. Имаме древни римски мостове и пътища, метоха и църквите "Свети Петка " и "Свети Димитър", които са паметници от национално значение. За тяхната реставрация също кандидатстваме по различни програми. И в общината, и в прекрасното планинско летовище "Свети Константин", разположено на 1300 м надморска височина, което е само на 5-6 км километра от язовир "Батак". През 2006-2007 г. по проект на ФАР бе направен ремонт на пътя. Готвим концесия за ски писта, за да превърнем "Свети Константин" в целогодишен курорт. Предвиждаме и лифт от Пещера до курорта. Амбициите ни са градът да стане домакин на ежегоден международен етнофестивал. Всичко това ще се случи, стига да има приемственост в осъществяването на тези идеи. Вярвам в екипа, който работи по тях, защото всички са добри професионалисти и всеки знае какво да прави.

- Пещера стои добре и като цяло в икономическо отношение...

- Е, не бих казал, че всичко е блестящо, но сме по-добре в сравнение с повечето общини от нашия мащаб. Все пак в нашия град са предприятия като "Биовет" и Винпром "Пещера", а да не забравяме и традициите на обувната промишленост. Но туризмът ще внесе нова енергия в развитието на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай