20 % спад на заявките за руснаци по въздуха

 20 % спад на заявките за руснаци по въздуха | StandartNews.com

Има около 20 процента спад на заявките на руски пътници, каза изпълнителният директор на летище Варна Димитър Костадинов. Близо 10 % е спадът на израелските туристи по въздух, но няма конкретна причина за това, свързана с авиацията. Сезон 2015 е труден заради своята динамичност на планиране, посочи Костадинов.

Около 90 процента от авиокомпаниите вече са изпратили полетни програми с разписания. Голяма част не са потвърдени и се променят часове. Такъв сезон с толкова динамично планиране не е имало на летището. Стабилност има по отношение на немския трафик. Там обемите на полетите ще бъдат съизмерими с 2014 година, обясни изпълнителният шеф.

Повишение се отчита при полетите от Великобритания, както и от Полша.С 11 честоти седмично през лятото са Турските авиолинии, които стартираха миналата година във Варна и те донякъде ще компенсират спада на руските туристи.

За разлика от предишни години расте броят на редовните авиолинии за сметка на чартърните. През тази година скандинавските авиолинии са добре позиционирани, тръгва нова дестинация от Норвегия.

Половин млн. евро е инвестирал на летище Варна операторът „Фрапорт Стар Еърпорт Мениджмънт"за последната година.

Предстои да се работи по голям проект за изграждане на модерни бизнесалони, за каквито настояват от Турските авиолинии, но и от други авиокомпании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай