60 млн. лева за реклама на туризма

60 млн. лева за реклама на туризма  | StandartNews.com

София. Един процент от приходите за туризъм трябва да отиват за национална реклама и анализ на сектора ни. Служебният кабинет подготвя анализи и оценки, за да бъде гласувана в следващия бюджет от редовното правителство подобна промяна. Това обяви икономическият министър Васил Щонов пред БТА.

Ако промяната стане факт, страната ни ще може да промотира чудесата и забележителностите си зад граница и у нас с 60 млн. лв. годишно. Тези средства ще се върнат многократно и неслучайно браншът от години настоява за това, коментира председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Според него приходите от туризъм в страната ни само благодарение на тази единствена мярка ще се увеличават с по около 10% годишно. В хазната от бранша всяка година влизат по близо 3 млрд. евро, а за промотирането на България като дестинация и продуктите на туризма се отделят едва по няколко милиона лева. От началото на годината до май приходите от бранша са се увеличили с 5,3%, показват данните на БНБ, казва още Щонов. Министърът бе категоричен, че страната ни няма да загуби средства по ОП "Конкурентоспособност".

Към момента са сертифицирани близо 70% от планираните над 192 млн., допълни Щонов. Той припомни, че сертифициращият орган е имал забележки по три процедури, като едната вече е отстранена. В оптимални срокове ще изпълним коментарите и по другите две, така че чакащите 25 млн. евро ще бъдат подадени към сертифициращия орган, обясни още Щонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай