280 хил. българи ще пътуват за Великден

280 хил. българи ще пътуват за Великден | StandartNews.com

170 хиляди чужденци ще посетят България за Великден, а общо около 280 хил. българи ще пътуват за почивните дни около празника. Това показват данните на Института за анализи и оценки в туризма, цитирани от БНТ. Тази година Великденските празници в католическия и православния свят съвпадат, а страната ни се оказва особено привлекателна за нашите съседи.

Най-голямата част от чужденците у нас ще бъдат от Гърция. Ще пристигнат туристи и от Германия, Австрия и Италия.

За периода април-юни очакваме около 1,1 млн. чужди туристи в България, каза Румен Драганов, директор на Института. Повечето от тях идват с цел културен туризъм. Това са около 10% от броя на чуждестранните посещения в България в годишен план.

Търсените дестинации за празниците остават и зимните курорти, които предлагат по-ниски цени за нощувки. Най-търсени са тридневните пакети с включени СПА процедури. Цените са от 25 лв. до 110 лева на човек.

Около 210 хил. българи ще се отправят на път в България, а останалите ще заминат за чужбина. Най-много българи ще посетят гръцките плажове – около 45 хиляди. Охридското езеро в Македония и близките градове в Сърбия също са търсени дестинации извън България.

Италия, Русия и Мароко са страните, които българите предпочитат за този Великден, сочат данните на туроператорите.

Цената за пакет нощувки и пътуване до Рим например излиза около 1000-1200 лева за дните около Великден. Пътешествие за около седмица в Москва и Санкт Петербург пък струва два пъти повече.

Мароко е една от екзотичните посоки за българи тази година, като това е алтернатива на Дубай според туроператорите. Туристите са привлечени от ниските цени и значително по-топлото време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай