12 плажа отличници във Варна

12 плажа отличници във Варна | StandartNews.com

На 12 плажа във Варна и близките курорти качеството на водата е "отлично". Къпането не се препоръчва на две ивици, става ясно от данните в последния доклад на Европейската агенция за околната среда. В проучването, което се прави ежегодно преди началото на летния сезон, са използвани данни за 2014 г., съобщи "Дарик".

Най-замърсени са градските плажове, от които единствено "Бриз Буните" попада сред "отличниците". Офицерският плаж по традиция получава най-ниската оценка, което го прави един от трите най-мръсни в България. Пясъчните зони на "Ривиера" и "Морско казино" традиционно получават отлична оценка, каквато е заслужила и водата на "Кабакум". Според проучването в комплексите "Св. св. Константин и Елена" и "Слънчев ден" всичките пет плажа са изключително чисти. На юг от Варна "отличниците" са "Ветеран", "Черноморец", "Паша дере", "Камчия Романтика" и плажът в Шкорпиловци.
Изследването на Европейската агенция за околната среда обхваща 21 000 крайбрежни и вътрешни места за къпане в целия ЕС, Швейцария и Албания. Попадащите в проучването български плажове са 95. От тях на 69 качеството на водите е "отлично", на 17 - "добро", на 5 - "задоволително", а на 3 е "лошо".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай