21:00 ч.

29.08.17

2 мин.

0

2

0

10 бона глоба за бариера пред плажа

от Наталия Малчева |

10 бона глоба за бариера пред плажа

Разделят пясъчните ивици на 4 групи, статутът им ще се променя през 3 години


Солени глоби за всеки, който спира достъпа до морето, предвиждат промени в Закона за черноморското крайбрежие. Проектът, изготвен от министерството на туризма, е публикуван на сайта strategy.bg за обществено обсъждане.


До 10 000 имуществена глоба или до 4 000 лв. парична е санкцията за бариера пред плажа. При повторно нарушение максималните глоби нарастват с още по 2 000 лева. Предвиждат се и глоби за поставяне на незаконни бараки или сергии върху неохраняемите пясъчни ивици и дюните. При първо нарушение наказанието е до 10 000 лв., а при второ скача до 50 000 лв.


До 5 000 лв. глоба или до 10 000 лв. имуществена санкция застрашава концесионер, който не осигурява достатъчно място за собствени чадъри, хавлии и шезлонги, както е по закон. При повторно нарушение глобата скача с хиляда лева. Освен това със закона ще се сложи и край на тези, които поставят неправомерно чадъри и шезлонги и ги продават или отдават за сметка на друга услуга като кафе или консумация, става ясно от текстовете, публикувани на strategy.bg.


Проектът предвижда още плажовете да бъдат разделени на групи, от които ще зависи размерът на концесионното възнаграждение или наемът, които ще се плаща. Ивиците ще са четири основни групи според това дали са близо или са отдалечени от урбанизирани територии. Една от категориите ще е за специализирани плажове, например еко. При разделянето ще се взема предвид географското положение, посещаемостта, екохарактеристиките, урбанизацията, близостта до туристически дестинации.


Ще има и подгрупи според легловата база, максималния брой плажни места, релефа на брега, вида на морското дъно, екохарактеристики, дали е изкуствен или естествено образуван. Групираните плажове ще са вписани в електронен регистър, а министърът на туризма ще може да променя статута им на всеки 3 години.
Това е вторият опит на ведомството да легитимира разделянето на плажовете в групи.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:03 · 30.08.2017
И кой ще ги събира тия глоби ? И кой пък ще ви ги даде. ? От циганин глоба взема ли сте? Докато бият полицията , а Независимата Съдебна Власт властва няма !
Kashkaval turist · 22:26 · 29.08.2017
Късно e,отказаха мe от нашeто морe прeди 19 години,когато мутроидитe слагаха eдна маса насрeд нищото и искаха по 2 лeва,за да си потрошиш колата в трънацитe.Халал да им e мутромориeто,за мeн e Гърция,Испания и Италия
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент