15:13 ч.

16.01.17

2 мин.

0

0

0
100 милиона за туризма

100 милиона за туризма


Бизнесът от цялата страна може да кандидатства с проекти за туристическа инфраструктура и атракции. Всяка забележителност с национално и световно значение от страната може да получи евтиното кредитиране по финансовият инструмент. За проектите няма и определен териториален обхват, а средствата се отпускат от Фонда на фондовете. Това обясни регионалният министър Лиляна Павлова, която взе участие във форум, посветен на възможностите на плана "Юнкер" на КРИБ.


100 милиона лева в Оперативна програма "Региони в растеж" са заделени като възможност за допълнителна инвестиция за всеки един одобрен проект от Фонда на фондовете, който включва дейности, свързани с национални свети като археология и реставрация например, обясни Павлова. Трите фонда за градска инфраструктура - за София, Северна България и Южна България са с общ бюджет от 270 млн. лв. Средствата обаче могат да бъдат спечелени по проекти в 39-те най-големи града у нас.


Разширени са и възможностите за финансиране на проекти за градско развитие с финансиране от финансовите инструмента. Допустими са инвестиции в спортна инфраструктура като спортни игрища както в градовете, така и в курортите, изграждане на аквапаркове, лунапаркове, проекти за образователна, здрава и културна инфраструктура.


Градският транспорт и енергетиката са други сектори с голям потенциал да изпълнят подобни проекти, обясни Павлова. Тя отчете, че по плана "Юнкер" до момента не е подаден нито един проект в областта на водната инфраструктура, а този сектор е с най-голяма нужда от подобни инвестиции. Според регионалният министър все още не са използвани големите възможности на плана "Юнкер". Тя заяви, че иска да види повече проекти, касаещи развитието на стратегическата пътна инфраструктура, за енергийна ефективност в публичния сектор и модернизирането на водната инфраструктура.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент