Цяло село на "зелена" енергия

Цяло село на "зелена" енергия | StandartNews.com

Преди няколко години Германия реши до 2050 г. напълно да премине на възобновяеми източници на енергия. Правителството прие съответната програма и започна педантично да я изпълнява, като закрива АЕЦ и открива огромни слънчеви и вятърни централи. Докато страната всяка година увеличава дела на "зелената" енергия, малкото селце Фелдхайм вече изцяло премина на такава. И стана независимо от енергийната система на Германия.

Селцето се намира на около 70 км югозападно от столицата Берлин и има около 150 жители. В него всички домове и сгради се снабдяват с електричество, отопление и топла вода само от възобновяеми енергийни източници - вятър, слънчева енергия и биомаса.

Всичко започнало още през 90-те г., когато в селцето била монтирана първата вятърна турбина. Сега те са вече над 40, което надвишава броя на къщите. Освен това всяка сграда във Фелдхайм има слънчеви панели на покрива. През 2008 г. пък селската управа построила със собствени средства завод, който преобразува кравешки и свински тор, както и остатъци от царевица и пшеница в отопление.

Разбира се, жителите на Фелдхайм похарчили доста за независимата електросистема. През 2010 г. всеки от тях платил по 3000 за изграждането й. Сега обаче те получават ток, който е по-евтин с 30% от останалата част на Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай