Петте най-добри машини за офроуд

Петте най-добри машини за офроуд | StandartNews.com

Офроудът е доста специфичен начин на придвижване или забавление. И не е за всеки. Мнозина се заблуждават, че по-висок автомобил със задвижване на четирите колела може да го прекара през всякакви препятствия. Истината е доста далеч. Най-малкото защото различните терени и препятствия извън пътя изискват различни спецификации от "машината", с която смятате да ги преодолеете. Също така мнозина са чували и популярната поговорка от последните години: "Колкото ти е по-добър джипът, толкова по-далеч ходиш за трактор, като закъсаш". В нея има известна доза истина, но все пак основната част от нещата зависят от т. нар. задкормилно устройство. И не само от уменията му, а и от способността да преценява обстановката. Точно както и по асфалтираните пътища. И въпреки различните ситуации, в които един джип може да попадне и да се измъкне от тях или пък да закъса, инженерите понякога успяват да намерят баланса между многообразието от офроуд препятствия и да направят автомобил, който може да премине през повечето от тях. Ето и петте най-добри всъдехода според сайта oncars.com.

Jeep Wrangler Rubicon

Един от отличниците на кални терени, особено, ако е оборудван с подходящите неща. Освен че е достатъчно висок, Rubicon е сред малкото съвременни високопроходими автомобили, при които има възможност за изключване на предната стабилизираща щанга. Което помага за увеличаването на хода на окачването и способства за по-добър контакт с терена под гумите. Колата разполага и с ултрабавната Rock-Trac предавка, която позволява катеренето и спускането по изключително стръмни места. А при наличието на блокажи на предния и задния диференциал, Wrangler Rubicon може да се похвали като един от малкото съвременни автомобили с истинско задвижване на 4-те колела.

Land Rover Discovery 3

Самата марка Land Rover е достатъчно известна с офроуд възможностите на повечето си модели. След първите две поколения на Discovery третото може да се похвали, че има много добро поведение на асфалта и още по-добро извън него. Второто се постига и благодарение на технологията Тerrain response control, която позволява на водача да настройва колата си за предстоящите препятствия, независимо дали става дума за мокра трева, кални коловози или огромни камъни. Discovery 3 има възможност за електронна настройка на амортисьорите поотделно, за да се гарантира най-голямото сцепление с пътя на всяко колело.

Toyota FJ Cruiser

На пръв поглед малко странно изглеждащ автомобил. Но в същото време в дизайна му има колкото модерна, толкова и архаична визия. Истинските преимущества на FJ Cruiser обаче си личат на тежките терени извън пътя и магистралите. Благодарение на ограничителя на централния диференциал и електронния блокаж на задния, в комбинация с автоматичната спирачка на колелото с най-малко сцепление, колата може да ви изкара от доста безнадеждни ситуации. В разработването на автомобила е използвано и много от доказания офроудър Toyota Tacoma, на чиито технологии определено може да се разчита.

Hummer H3 Alpha

Не случайно джиповете от тази марка са на въоръжение в американската армия. Конкретно този модел е подсилен с 8-цилиндров двигател с 300 к.с. и огромен въртящ момент. За него е разработен и специалния картер, който се грижи за маслените потоци дори и джипът да е в положение на 60 градуса наклон, при това страничен. Електронният блокаж на задния диференциал в комбинация с тракшън контрола пък гарантират на H3 Alpha максимална мощ към колелетата с най-добро сцепление за момента.

Toyota Land Cruiser

Той е един от най-популярните 4x4 автомобили с прекрасни качества. Жалкото е, че много от собствениците му в Европа и Америка никога няма да го изкарат извън асфалта. В същото време популярният и в Африка, и в Близкия изток Land Cruiser прекарва голяма част от живота си по тези места далеч от пътищата. След десетилетия на пазара и няколко поколения опит съвременният Land Cruiser разполага с може би най-добрата комбинация между механика и електроника. Тя позволява на шофьора да се съсредоточи точно върху определено препятствие, без дори да се налага да натиска газта или спирачката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай