Google подсказва как да играете на борсата

Google подсказва как да играете на борсата | StandartNews.com

Лондон. Обемът на търсения по по финансови термини в Google може да подсказва движението на пазарите, твърди изследване на Scientific Reports. Когато обемът на търсения по ключови думи като „дълг", „портфолио" или „акции" се свие, индустриалният индекс в Ню Йорк Дау Джоунс показва тенденция към покачване. И обратното.

Учените изчислили, че евентуална инвестиционна стратегия, базирана на този подход, би отбелязала печалба от 326% за периода от 2004 до 2011 година. Анализът е правен въз основа на публични данни от статистическата услуга на Google - Google Trends. Оказва се, че търсенето в интернет е пряко свързано с процеса на вземане на решения, а доминантната роля на Google сред търсачките прави данните релевантни.

„Бяхме силно заинтригувани от идеята, че този обем данни показва действията на пазара. Проучването обаче не ни казва как всички тези хора са взимали борсовите си решения", казва Сузи Моут, съавтор на проучването.

Огромният масив данни на търсачката могат да се ползват и в други подобни случаи. Самата технологична компания например е правила проучване, което показва, че търсенията показват модела на разпространение на грип. През 2011 година пък британската централна банка Банк ъф Ингланд установи, че търсенията по конкретни термини може да предскаже дори цените на имотите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай