Google измисли дигитално завещание

Google измисли дигитално завещание | StandartNews.com

Ню Йорк. Google пусна нова услуга, даваща възможност на потребителите да определят какво ще се случи с дигиталните им данни след смъртта им, предаде германският в. "Ханделсблат".

Необходимостта от подобна програма нараства на фона на все по-силното обвързване на живота ни с интернет, отбелязва "Ханделсблат". Електронни пощи, онлайн сметки, снимки, документи и профили в социалните мрежи на практика са безсмъртни.

Услугата Инактив акаунт мениджър (Inactive Account Manager) работи като "дигитално завещание" и чрез нея потребителят може да определи кои от данните му ще бъдат изтрити след определен период на неактивност и кои ще бъдат прехвърлени на други потребители.

Възможно е например да се разпореди, че списъкът на разглежданите видеоклипове в YouTube ще бъде изтрит, а снимките от ваканцията - запазени.

Потребителят сам определя и периода на "неактивност", след който "завещанието влиза в сила". Услугата обаче обхваща само данните, но не и акаунтите и паролите, допълва "Ханделсблат".
Inactive Account Manager и позволява на потребителите да изтрият профила си или да дадат достъп до него на близък човек, ако нещо се случи с тях.

Inactive Account Manager може да следи за периоди, в които не използвате профила си, които могат да бъдат три, шест, девет или 12 месеца. За да няма инцидентно изтриване на профили, Google все пак ще потвърждава неактивността на профила с имейл, изпратен месец по-рано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай