"Зоната за обществен достъп" в Бургас предстои да се развива

"Зоната за обществен достъп" в Бургас предстои да се развива | StandartNews.com

Жителите на Бургас за първи път от десетилетия имат възможност да стъпят свободно на пристанище Бургас. Да се разходят до първия в страната морски пристанищен фар. Белият фар заедно с Марина Порт Бургас имат шанс да се превърнат в едно от любимите им места за разходка. Отварянето на "Зоната за обществен достъп" на празника на Бургас е факт. Това обаче е само първата крачка, тепърва предстои същинската работа по проекта. Морската гара и свободният достъп са само етап от реализирането на проекта с национално значение "Зона за обществен достъп". За цялостната реализация на този мащабен проект, в който партньори са Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", Пристанище Бургас ЕАД, НК "Железопътна инфраструктура", БДЖ и Община Бургас, са нужни години.

В бъдеще предстои изпълнението на още много стъпки. Сред тях е рехабилитация на Марина Порт Бургас, пускане в експлоатация на новата кула на управление на корабния трафик до месец май 2015 г., изграждане на две нови халета за пълно окомплектоване и готовност за провеждане на Откритото европейско първенство по ветроходство в олимпийските класове 420 и 470, рехабилитация на съществуващата сграда, вертикална планировка на територията на Марината. Предстои също така инженеринг за рехабилитация на Морски културен център Магазия 1, за който е утвърден идеен проект и е осигурено финансирането. Изготвен е проект за вертикална планировка на територията от Марината до новопостроения първи вход. Предстои още изграждане на вход с кръгово движение пред хотел "Приморец".

Няма съмнение, че част от бъдещето развитие на Пристанище Бургас е круизният транспорт. Пасажерските услуги формираха над 10 на сто от приходите на дружеството за настоящата година, при само 27 дни заетост на първо и второ корабни места. Това аргументира ясно посоката на развитие на Зоната. От ръководството на "Пристанище Бургас" ЕАД са категорични, че няма конфликт между товарно-разтоварния процес и зоната. Действащия кейов фронт, без района на зоната, е над 1000 линейни метра. Производствения експлоатационен капацитет на тази територия с откритите и закрити складови площи са за над 1 500 000 тона годишен товарооборот, при сегашен под 500 000 тона. Използваемостта е под 30%. Бъдещите интервенции на дружеството за 2015 г. включват освен територията на зоната и рехабилитация на кейовия фронт за товарно-разтоварни дейности.

Съчетаването на дейността по обработка на кораби и посрещане на круизи е широко разпространена световна практика, предвид столетия на традиционно развитие на търговската обработка и постепенното освобождаване на кейов фронт.
В края на 2014 г. Търговско индустриална камара - Бургас отличи "Пристанище Бургас" ЕАД с диплом и златен почетен знак. Отличието бе връчено на изпълнителния директор Диян Димов за реализацията на "Зоната за обществен достъп" и Морска гара, за активно сътрудничество и участие в успешното изпълнение на Европейски проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай