Затягат правилата за търговските вериги

Затягат правилата за търговските вериги | StandartNews.com

София. Новите правила за търговските вериги ще бъдат допълнително затегнати с текстове, предложени между първо и второ четене на промените в Закона за защита на конкуренцията. Текстовете са предложени за гласуване от депутата от БСП Румен Гечев и група народни представители. Новите текстове предлагат въвеждане на ред за защита от "злоупотреба с по-силна позиция при договаряне". 

С други думи, тези текстове предвиждат по-плътен фокус върху всяка сделка между търговец и доставчик, където доставчикът е в по-слаба икономическа ситуация. Новите текстове предвиждат и забрана на "необосновано пряко или косвено въздействие върху предприятие с цел отстраняването му от съответния пазар". Предложена е и нова дефиниция на определението "господстващо положение". Според новите текстове, дадено предприятие попада в тази хипотеза, когато има над 40% пазарен дял. Предлага се и нова дефиниция на понятието "значителна пазарна сила".

Това ще важи за предприятията, имащи дял от над 20% на съответния пазар. Предложените редакции съдържат текстове, които са насочени само към големите търговци на храни и ги дискриминират спрямо доставчиците и спрямо всички останали играчи на пазара, пише в становище на Сдружението за модерна търговия по повод новите текстове. Пример за това е дефиницията "по-силна позиция при договаряне", която визира само положението на търговеца към доставчика, въпреки че практиката сочи за редица обратни случаи, добавят от СМТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай