Започва модернизацията на жп линията Ст. Загора - Змейово

Премахват 37 прелеза между Пловдив и Бургас, шосетата ще преминават над железния път

Започва модернизацията на жп линията Ст. Загора - Змейово | StandartNews.com

Днес стартира модернизирането на жп участъка Стара Загора - Змейово, част от жп линията Русе - Ст. Загора - Подкова. Това съобщи за "Стандарт" генералният директор на НК "Железопътна инфраструктура" инж. Красимир Папукчийски.

Изпълнител на проекта е "Трейс груп холд" АД като водещ партньор в Обединение "Железопътна инфраструктура". Дължината на участъка е 12,925 км, а стойността на проекта на 10,428 млн. лв. Срокът за изпълнение на договора е 7 месеца, но се надявам до настъпването на зимата да бъдат изцяло рехабилитирани поне 3-4 км от участъка, обясни инж. Папукчийски. Изцяло ще бъдат подновени железният път и контактната мрежа между гарите Стара Загора и Змейово. Това ще ни даде възможност да повишим скоростта на влаковете, посочи инж. Папукчийски и допълни, че всички ремонти се извършват без прекъсване на движението - (б.а. - с т.нар. "прозорци", когато по линията не се движат влакове).

До 2-3 дни ще бъде обявена и процедурата за избор на изпълнител на част от проекта Фаза 2 за рехабилитация на жп линията Пловдив - Карнобат - Бургас, финансиран по ОПТТИ 2014-2020. Целта е да се изградят системите за сигнализация и телекомуникации в целия участък, включително и GSM-R. Стойността на проекта е 180 млн. лв., посочи още генералният директор на НКЖИ. Вече усилено подготвяме подробните устройствени планове за изграждането на 37 пътни надлеза над жп линията Пловдив - Бургас. Това означава, че ще бъдат премахнати 37 конфликтни пресичания на едно ниво на железния път от шосета от републиканската пътна мрежа, обясни той.

Тези дни ще обявим и процедурата за избор на изпълнител и на пълната модернизация на жп линията София - Волуяк - не само на железния път, контактната мрежа и съоръженията, но също и изграждане на изцяло нова жп гара Обеля, обясни инж. Папукчийски. Готови сме да стартираме и процедурата за изграждане на системите за сигнализация и телекомуникации в този участък. Финансирането е 175 млн. лв. от Механизма "Свързана Европа. Продължава активно работата по проекти, финансирани по стопански начин", отчете още той. Извършваме ремонти на много жп участъци, с които повишаваме скоростта на движение на влаковете, обясни инж. Папукчийски.

"Правим всичко възможно с влизането в сила на новия график за движението на влаковете през декември, да съкратим времето за пътуваме по много направления. Става въпрос за много участъци по линията София - Мездра - Варна и между София и Карлово, а от 26 октомври вече модернизираме и железния път в гарите Пирдоп, Стряма и Клисура", заяви инж. Папукчийски.

Стараем се да намаляват закъсненията на влаковете по вина на инфраструктурата и вече имаме резултати, отчете още инж. Папукчийски. Изключително сериозно подходихме към почистването на габарита преди зимния сезон, надяваме се да ограничим ситуациите, при които паднал клон или дърво прекъсват контактната мрежа и водят до закъснения в графика, завърши генералният директор на НКЖИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай