"Асарел Медет" посреща 50-годишен юбилей през август

"Асарел Медет" посреща 50-годишен юбилей през август | StandartNews.com

"Асарел-Медет" е сред еталоните в минната промишленост. Компанията получи поредното си признание с голямата награда на КРИБ за "Качество". Призът бе връчен на проф. д-р Лъчезар Цоцорков от премиера Бойко Борисов. Показателно е, че втора награда в категорията бе присъдена на българското представителство на германския гигант "Сименс".

Близо 1400 души работят в панагюрската компания, която е лидер в рудодобива заради внедрените нови технологии, модернизацията и крупните инвестиционни проекти, с които преобразява Панагюрище. Добива и преработва около 13 млн. тона руда годишно, като произведеният меден концентрат се реализира в страната. На родния пазар е и новият продукт - медните катоди с 99,99% съдържание на мед, които се произвеждат по иновативна технология за екстракция и електролиза.

Компанията се стяга за 50-годишния си юбилей. На 29 август в курорта Панагюрски колони ще се съберат работниците и ветераните на дружеството, което е ежегодна традиция.

Почти няма дом в община Панагюрище, който да не е свързан с предприятието.

Проблемът с текучество на кадри тук не стои, а молби за работа постъпват ежедневно от цялата страна. "Доказахме, че е възможно минна компания да е най-предпочитаният работодател в своя регион и да предизвиква интереса на млади специалисти от цялата страна", казва председателят на Надзорния съвет проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Средната работна заплата в "Асарел-Медет" АД е над 2 пъти по-висока от средната за добивната промишленост у нас и 3,5 пъти над средната за страната. Компанията е лидер и по условията на труд, възможностите за развитие, както и осигурените социални придобивки, сред които е и пълен пакет допълнително здравно осигуряване.

Високият стандарт за здраве и безопасност тук е приоритет. Прецедент за отрасъла е, че от 2012 г. в "Асарел-Медет" АД няма регистрирана нито една трудова злополука, няма и професионални заболявания. Мотивация за добра работа са модерни системи за развитие, насърчаване на личната инициатива. Дава се премия за всяко внедрено предложение с полезен ефект. Така новаторите имат финансов стимул да търсят решения и да предлагат иновации. Друга традиция е с анкета всяка година да се определя кои са най-добрите работници и специалисти. После те се награждават, както и работниците с 25, 30, 35 и 40 години непрекъснат трудов стаж в предприятието.

Юбилейна инициатива е всяко новородено бебе на работещ в компанията да получава златен медальон с фирмено лого, върху който са гравирани името, датата и часа на раждане.

21 деца от асарелски семейства вече получиха своя уникален подарък, казват от дирекция "Човешки ресурси". Развива се проектът "Гордея се с труда на моите родители", по който десетки момичета и момчета посещават работното място на родителите си. На територията на предприятието отскоро има параклис "Света Богородица", който бе вдигнат с дарения от работещите.

"Помежду ни като екип съществува силна връзка, взаимно доверие и уважение. Здраво ни свързва разбирането, че всеки - независимо на каква позиция е - трябва да си върши работата по възможно най-добрия начин и да търси как да стане още по-добър в това, което прави. Ние се гордеем, че компанията ни има европейско лице и българско сърце, но и силен панагюрски дух. Свързва ни общата грижа за опазването на природата и за развитието на нашия роден край. За нас това е на първо място, защото 97% от работниците, специалисти и мениджърите в екипа ни са жители на нашата община и на този регион. Те живеят тук със своите семейства, тук растат децата им, тук се учат, спортуват, създават семейства... Вече 10 години всяко лято правим и стажантска програма за студенти и млади специалисти, като статистиката ни е, че всеки четвърти от тях после остава на работа при нас. Чувстваме се като един екип и с другите още 400 колеги, които работят в дъщерни и смесени дружества. За всяко наше работно място се създават поне 4 други работи места във фирми, които обслужват нашата дейност", посочва изпълнителният директор инж. Делчо Николов.

863 млн. лева вложени в предприятието

Според изследване на международните практики в минното дело на Оксфордския университет, всеки долар, инвестиран в минната индустрия, генерира още поне 4 долара за други инвестиции.

Стане ли дума за инвестиции, "Асарел-Медет" се гордее с двете си награди "Инвеститор на годината" - 2007 и 2011 г., като втория път отличието е в категорията за зелена инвестиция. Тогава е внедрена новата циклично-поточна технология за транспорт на откривка, която е доставена от немския концерт "Тисен Круп" и има производителност от 5000 тона на час. По същото време е пусната и уникалната за Европа Инсталация за екстракция и електролиза на катодна мед, която е с оборудване от финландска компания "Оутотек".

"За последните 15 години сме инвестирали над 758 милиона лева, а за тази година планираме още 105 милиона лева по нашите програми за качество, производителност и себестойност, за опазване на околната среда, енергийна ефективност, безопасност на труда, развитие на човешкия капитал и корпоративно развитие", казва изпълнителния директор инж. Делчо Николов. Реализираните екологични проекти за този период надхвърлят 71 млн. лв. Дружеството разполага с 3 пречиствателни станции - за руднични, дренажни и битови води. В "Асарел-Медет" може да се види и уникален проект за поетапната рекултивация на едно от насипищата, която се извършва още в процеса на неговата експлоатация.
"Всичките ни инвестиции водят до екологизация на производството и гарантират безусловно спазването на индивидуалните емисионни ограничения за опазване на околната среда", подчертава изпълнителният директор.

След години на интензивни инвестиции някогашното соцоборудване е подменено с най-съвременни минни и флотационни машини от световни производители. В рудника има гигантски 13- и 17-тонни багери на "Либхер" и колесни товарачи на "Катерпилар", заедно със 130-тонни автосамосвали "БелАЗ", сред които човек се чувства като Гъливър в Страната на великаните. Всичко се контролира чрез автоматизирана диспечерска система - канадска технология от последно поколение. С GPS навигация в реално време се следят параметрите на машините - от най-кратките транспортни разстояния, през изпълнението на показателите от производствения план до налягането на гумите.

Същото е положението и в обогатителната фабрика. Там има нови хидроциклони "Кребс" и конусни трошачки "Метсо" от американски доставчици, а най-големите за Северното полукълбо флотационни машини с вместимост от 160 кубически метра са на "Уемко" от Великобритания и "Оутотек" от Финландия. Извършената мащабна модернизация не е самоцел, разяснява инж. Николов. Благодарение на нея ние вече можем да преработваме руди с два пъти по-ниски съдържания, а животът на мината ще се удължи два пъти спрямо първоначалния проект. категоричен е изпълнителният директор.
"Хоризонтът, към който се стремим при едно нормално развитие на световната икономика, е 2040-2055 година", пояснява той.

"Нашият стил е непрекъснато да сме фокусирани върху възможностите за подобрения и върху дългосрочните програми за развитие", изтъква председателят на Надзорния съвет проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който е начело и на Българската минно-геоложка камара. Максималното удължаване на живота на вече разработените находища е едно от фундаменталните предизвикателства за устойчиво развитие пред минната индустрия в световен план, като е стратегически важно за националните икономики, развитието на общините, трудовата заетост и стандарта на живот в минните региони.

А статуетката за "Качество" вече е част от фирмената експозиция. Стои до десетки други призове, до последните браншови награди "Иновации", "Безопасност на труда" и "Грижа за природата" и до петте национални награди за социалната отговорност на предприятието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай