"Волво" с части от радомирски завод

"Волво" с части от радомирски завод | StandartNews.com

Нов цех за електростатично боядисване на метални детайли (катафореза) беше открит вчера в завода AК „Електрик" в Радомир, който е част от шведския гигант AQ Group. Инвестицията в новата мощност около 6 милиона евро. Компанията вече има сключен договор в цеха да се произведат детайли за автомобилите "Волво" на стойност около 3,5 млн. лева.

Основната дейност на цеха е покритие на черни метали със специална формула и процес, които гарантират висока корозоустойчивост. Процесът е изискван от компаниите от автомобилната индустрия и ще развие производственият потенциал на компанията, региона и страната.

Церемонията откриха изпълнителният директор на AQ Group Клаес Мелгрен и изпълнителният директор на АК Електрик АД Емил Николов. На събитието присъстваха заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, областният управител на област Перник Ирена Соколова, кметът на град Радомир Пламен Алексиев, председателят на КРИБ-Перник Георги Милев и бъдещи клиенти, доставчици и бизнес-партньори на компанията.

"Успяхме да постигнем една мечта, с параметрите си производствената линия е уникална за България и Балканите", каза преди прерязването на лентата изпълнителният директор Емил Николов. За един час ще има напълно готови с покритие 340 кв. м. Николов подчерта, че това е стратегическа инвестиция за града и с нея се дава начало на автомобилостроенето в този район.

"Благодарение на АК "Електрик" и AQ Group задълбочаваме икономическите отношения с Швеция. Предприятието се развива много устойчиво през последните години, следвайки най-модерните принципи за иновации", каза в приветствието си зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той заяви, че правителството ще продължи да създава по-добър климат за бизнеса и няма да спре агресивната политика за намаляване на административната тежест. По думите му, проведено наскоро проучване посочвало, че много от шведските фирми смятали българските компании за добри партньори.

Областният управител на Перник Ирена Соколова съобщи, че фирмата е номинирана за инвеститор на годината и най-вероятно след няколко дни ще получи подобаващо признание на официалната церемония за това.
Данута Кучар и Мишел Харди, представители на автомобилния гигант Volvo Group, прерязаха лентата, с което дадоха официалния старт на процеса „Катафореза". Volvo Group е най-големият клиент през последните 5 години на AQ Group.

Приветствия поднесоха Клас Мелгрен, председател на борда на директорите на АК „Електрик" и на шведската AQ Group AB, кметът на Радомир Пламен Алексиев.

Производственото хале е разположено на 2500 кв. м. площ и инвестицията за него възлиза на около 6 млн. евро. В новият цех пряко ще са заети 20 човека, но непряко той ще дава работа на 200, а възможно е и на много повече. Той ще работи в непрекъснат цикъл на работа.

АК "Електрик" АД е реализирало за 2017 г. оборот в размер на 50 млн. лв. и е отбелязало ръст спрямо 2016 г. в размер на 40 %. В компанията работят над 600 човека и тя е водещ работодател в Радомир и региона. За последната година в завода са започнали работа над 150 човека и тенденцията за 2018 г. е числеността да надхвърли 700 човека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай