„Вила Ямбол" лансира ново вино в серията KABILE от Сира

Сортът става все по-популярен у нас

„Вила Ямбол" лансира ново вино в серията KABILE от Сира | StandartNews.com

"Вила Ямбол" представи най-новото попълнение в серията KABILE – червено вино от сорта Сира. В последните три години Сира е все по-търсена и популярна у нас. Българинът не просто харесва Сира, но търси качествени вина от нея, потвърждават и пазарните данни. Днес именно Сирата е четвъртият най-разпознаваем сорт след Мерло, Каберне Совиньон и Мавруд. „Искахме да изчакаме лозята да достигнат най-добрата си форма, докато предложим на пазара една наистина качествена Сира. Освен, че се получи много вкусно и балансирано вино, подходящо за специалните моменти и вечери с любимите хора, това е продукт и с добър потенциал за стареене. Освен най-характерното от сорта, вложихме всичките си усилия да вкараме и най-доброто от региона, т.е. нашата Сира да има определена типичност", споделиха от екипа на „Вила Ямбол", които пуснаха на пазара още едно вино към серията си KABILE, именно от този сорт.

Да се създаде качествена българска Сира изисква време, тъй като сортът е придирчив към климатичните условия – цъфти сравнително рано, узрява рано и има нужда от точно определено количество топлина. KABILE Сира се отличава като ароматно и комплексно вино, с гладка и мека структура. Цветът е типичен за сорта - тъмнорубинен с пурпурна дълбочина. На нос се усеща черна череша, тъмна стафида и елегантна барикова зрялост. Вкусът е богат и плодов, с пикантен финал и апетитен послевкус. Има отличен енотечен потенциал. А цената му е около 8 лв. Досега серията KABILE на „Вила Ямбол" включваше пет вина: в бялата гама Шардоне, Шардоне и Совиньон блан, розе от Сира, червено Мерло и Каберне Совиньон и червено от сортовете Мавруд и Каберне Совиньон. Именно KABILE Мавруд и Каберне Совиньон спечели златно отличие на международния винен конкурс Vinalies Internationales, надделявайки над вина в по-висок ценови клас. На "Световното за вино" или Concours Mondial de Bruxelles този купаж се прибра със златно отличие, а със сребро оцениха розето в серията. На тазгодишната Винария със "Златен Ритон" като най-добро бяло вино се отличи KABILE Шардоне и Совиньон блан, реколта 2016, а със злато си тръгнаха KABILE Мавруд и Каберне совиньон, KABILE Мерло и Каберне совиньон. Серията KABILE е вдъхновенa от легендата за античния едноименен град Кабиле, където траките са правели вино. Градът и напитката сa били покровителствани от античната богиня Кибела. Именно нейния лик е на етикета на вината с тази марка. Дебютът на новото KABILE Сира ще е на тазгодишното издание Divino.Taste в София (17-19 ноември) на щанда на „Вила Ямбол".

Сирата се счита за един от най-аристократичните сортове вина. И като истински аристократ е абсолютно непредсказуемa. Сортът дава изключително ароматно и комплексно вино с гладка и мека структура. То е незаменимо допълнение към местни ястия. Сира е единственият сред класическите червени сортове, който можете да срещнете с две приети имена - сира (Syrah) и шираз (Shiraz). Родината му е Северна Рона във Франция. В Австралия, където сира е наречена шираз, винопроизводителите твърдят, че използват оригиналното име на сорта, водени от легендата, че той произхожда от древен персийски град на име Шираз. И една интересна подробност – Сира се приема като един от най-мъжествените сортове тъй като дава вина с добър потенциал за отлежаване, които отлично се комбинират с пури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай