Веригите искат вето за закона за конкуренцията

Веригите искат вето за закона за конкуренцията | StandartNews.com

Текстът ще удари нелоялните търговци, контрират производители

София. Търговските вериги ще поискат от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху новите текстове в Закона за защита на конкуренцията.

Следващата седмица ще изпратим официално писмо до държавния глава, в което ще изложим своите аргументи, и се надявам, че той ще се вслуша в тях. Това заяви Йордан Матеев, шеф на Сдружението за модерна търговия.

Ако има вето, но то бъде отхвърлено от парламента, ще се надяваме на здравия разум на мнозинството в следващия парламент за премахване на спорните текстове, допълни той. Засега от сдружението не са мислили за съд, но не изключват възможността да се заведат дела срещу новите текстове.

В момента тече проверка на Европейската комисия за антимонополното законодателство в страните членки, като акцентът е върху нарушаването на свободата на установяване, обясни Матеев. Според него тази свобода е нарушена с новите текстове, защото те забраняват работещи на запад бизнес модели.

На противоположното мнение обаче са от сдружение "Произведено в България - съюз на малкия и средния бизнес". Според разпространена декларация на сдружението приетите промени в закона ще доведат до пресичане на нелоялни търговски практики и ще подобрят конкурентната среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай