22:15 ч.

12.08.16

2 мин.

1130

0

0

Въвеждат електронни обществени поръчки

от Стандарт |

Въвеждат електронни обществени поръчки
Снимка: Стандарт, архив

Провеждането на електронни обществени поръчки ще бъде въведено напълно в България до 2020 г. Това е една от мерките, които на последното заседание на МС бяха добавени в Националната програма за реформи на България по препоръка на Съвета на ЕС. Препоръките на Съвета за 2016 г. са четири, като за втора поредна година са в областите с макроикономически дисбаланси - фискална политика, банков сектор, небанков финансов сектор, активни политики на пазара на труда и правна рамка по несъстоятелността. Те до голяма степен припокриват препоръките от 2015 г. Нов момент е включването на препоръка в областта на обществените поръчки за засилване капацитета на възлагащите органи и на Агенцията по обществени поръчки (АОП), както и за подобряване на контрола върху провеждането им. Затова кабинетът включи в Националната програма за реформи три нови мерки по отношение на обществените поръчки. Първата мярка е предприемане на действия за въвеждане на електронни обществени поръчки, като крайният срок за изпълнение е 2020 г. Дотогава поетапно ще бъдат въведени отделните функционалности на националната платформа за електронно възлагане. Втората мярка е оптимизиране на контрола на Агенцията за обществени поръчки, като това трябва да стане още през септември 2016 г. За целта ще бъде въведен нов контрол върху някои анекси на договори, както и предварителен контрол на процедурите, основан на случаен избор. Третата мярка е укрепване на административния капацитет на АОП, като целта е намаляване на грешките в процеса на възлагане.


В програмата за реформи на България са залегнали и мерки за подобряване на надзора върху банките и небанковите финансови институции. През септември трябва да бъде приет Наръчник на банковия надзорен процес, за чието разработване е проведена техническа мисия от МВФ. До октомври пък трябва да се извърши преглед на действащото законодателство относно правомощията на КФН. За целта ще се изпрати покана до външен консултант или други компании с висока международно призната репутация за извършване на преглед на законите относно правомощията на КФН и дали те отговарят на правилата на ЕС. До декември 2016 г. трябва да приключи анализът на балансите и стрес тестовете на застрахователите, както и анализът на активите на частните пенсионни фондове. Стрес тестовете на банките вече приключиха и подробните резултати ще бъдат обявени в събота.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент