Успешно завърши сделката за продажба на Виваком

Успешно завърши сделката за продажба на Виваком | StandartNews.com

На 30 август успешно приключи продажбата на 100% от акциите на InterV Investment S.a.r.l. (InterV), базирана в Люксембург холдингова компания собственик на БТК ЕАД, съобщи на сайта си руската банка ВТБ. Компанията е придобита от Вива Телеком – консорциум, в който най-много дялове има Спас Русев. В него влизат и ВТБ и миноритарни акционери. Акциите на InterV бяха обезпечение по кредит в размер на 150 млн. евро с падеж през май 2015 г., издадено от бившите собственици на БТК. Акциите бяха продадени заради неизпълнение на задълженията по кредита. Продажбата на акциите Interv се извърши чрез открит търг на конкурентна основа, на който присъстваха международни институционални инвеститори. На 20 ноември 2015 г. Viva Telecom беше обявен за победител в търга, организиран от E&Y (Ърнст енд Янг) в Лондон с финално предложение в размер на 330 млн. евро, което беше значително над началната цена от 180 млн. евро. След приключване на сделката, дъщерно дружество на банката стана собственик на 20% минус една акция в консорциума, пише в съобщението.

VTB Group, предостави на консорциума Вива Телеком заем от 240 млн. евро за частично финансиране на сделката. Vivacom е обещаващ актив и сегашната структура на акционерите ще даде възможност на новите собственици да осъществят по-нататъшно подобряване на оперативната ефективност на компанията и да запазят водеща й позиция на българския пазар, посочват от ВТБ. Сделката вече е одобрена от българската Комисия за защита на конкуренцията. БТК е осигурил съгласието на над 87% от притежателите на еврооблигации на Vivacom в размер на 400 млн. евро за смяната на собствеността на InterV.
Разнообразните опити от страна на лица, претендиращи за партньорство с предишния мажоритарен акционер, да осуетят процеса на продажбата на компанията в Люксембург се оказаха напразни. Техните несериозни твърдения не бяха приети от никой от регулаторите в съответните юрисдикции, пише в съобщението. Подобни опити трябва да се разглеждат като нелоялна конкуренция от страна на предишния собственик, който не успя да изпълни задълженията си по дълга, посочват от ВТБ.
БТК оперира под търговската марка Vivacom като телекомът беше приватизиран през 2004 г. БТК е най-голямата компания в телекомуникационната индустрия в България по отношение на приходите и броя на абонатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай